Placeholder_vrouwonline

Zelf pesto maken

Zelf pesto maken is zo makkelijk en vaak zoveel lekkerder dan uit een potje! Je hebt alleen hele goede basisingrediënten nodig…. en een gerecht om het in te verwerken. (Bijvoorbeeld een warm broodje caprese!) En ach, als je dat niet hebt, kun je altijd nog een stuk brood pakken of de pesto weglepelen. Fout maar heerlijk…

Enfin, het recept!

Ik maak de klassieke basilicumpesto, de meest voorkomende pesto. Maar je kunt ook prima pesto van iets anders maken, bijvoorbeeld een olijvenpesto.

De ingrediënten:

50 gram basilicum, de blaadjes gescheurd
1 teentje knoflook
20 gram pijnboompitjes
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 dl goede extra vergine olijfolie
Grof zeezout en vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

Je mengt alle ingrediënten samen (in een vijzel of keukenmachine), behalve de olie. Die voeg je aan de mix langzaam in een straal toe. Bij de keukenmachine kun je hem laten draaien terwijl je de olie langzaam toevoegt, bij de vijzel kun je steeds even stoppen, olie toevoegen, verder stampen, weer stoppen, olie, et cetera.

In de keukenmachine wordt de pesto fijner en vaak ook smeuïger. Maar pesto maken in de vijzel voelt voor mij vaak extra ‘homemade’ en het is ook nog eens een goede work-out 😉

Daarnaast wordt er beweerd dat de mesjes van een keukenmachine, door het metaal, niet goed zijn voor de basilicum. Daardoor zou een vijzel beter zijn.

Oja: de hoeveelheden hierboven zijn indicatief; je kunt naar eigen smaak minder of meer doen. Hou ook rekening met wat voor kaas je gebruikt, de ene is weer zouter dan de ander.

Succes!

Eerder verschenen op VrouwOnline

Reacties

Samen met Libelle