Soep van aardpeer

 Jonge aardpeer van de oktoberoogst kan met schil en al gebruikt worden, schoonboenen is dan voldoende.

Voorgerecht voor 4-6 personen:
3 sjalotjes, fijngesneden
50 g bakbacon, fijngesneden
1 el olijfolie
1 teentje knoflook, geperst
500 g topinamboer, geschild, in blokjes
1 tl rozemarijnnaaldjes
8 dl groente- of kippenbouillon
zout, peper
2-3 el heel fijngesneden bladpeterselie
ca. 50 g belegen boerenkaas, grof geraspt

Bereidingswijze: Bak de ui en bacon circa 6 min. op zacht vuur in de hete olie. Voeg knoflook, topinamboer en rozemarijn toe en bak alles nog 4 min. Voeg de bouillon toe en kook de soep circa 15 min. op zacht vuur tot de topinamboer gaar is.

Pureer de soep, breng hem opnieuw aan de kook en verdun hem eventueel met een beetje bouillon. Breng op smaak met zout, peper en peterselie. Serveer er een kaastuile bij. Maak deze als volgt: verdeel de kaas in cirkels (een dun laagje) in een koekenpan met anti-aanbaklaag en laat de kaas op zacht vuur smelten en krokant worden.

Variatie
Ook soep van pastinaak, op dezelfde manier bereid, is heerlijk!

PRODUCTIE EN RECEPTUUR: Marlies Batelaan. FOTOGRAFIE: Renée Frinking. STYLING: Ingrid van Kuringen. BEREIDING: Jacqueline Pietrowski.