Verse tomatensoep van Jamie Oliver

“Deze eenvoudige, romige tomatensoep voor aan het eind van de zomer is een eerbetoon aan de waanzinnige Britse tomaat en de beroemde soep uit blik van Heinz waar ieder kind dol op is. Mijn versie is een tikkeltje verser dan de variant uit blik. Doop er een paar kaassoldaatjes in en je hebt een verrukkelijk maal”, aldus Jamie Oliver over zijn Verse tomatensoep.

Het is heel belangrijk dat je voor deze soep zachte, rijpe tomaten gebruikt. Het spul dat aan het eind van de dag op de markt goedkoop weggedaan wordt is er perfect geschikt voor. De ware kok komt pas een kwartiertje voor het sluiten achter zijn fornuis vandaan om de markt af te struinen op zoek naar koopjes. Ik heb ooit op een markt gewerkt waar aan het eind van de dag altijd een oude baas langs de kramen ging om groente en fruit op te kopen die anders in de afvalbak terecht zouden komen. Ik weet gewoon zeker dat hij er thuis de prachtigste dingen mee deed.

Wat? (4 personen)

Voor de soep
• 1 grote wortel, geschild, in kwarten
• 3 tenen knoflook, gepeld
• 2 kg grote, rijpe tomaten (laat de eventuele groene blaadje eraan zitten)
• paar takjes verse basilicum
• zeezout en peper
• wittewijnazijn
• 5-6 eetlepels koffieroom
• extra vergine olijfolie

Voor de kaassoldaatjes
• 1 knapperig brood
• paar takjes verse tijm
• 30 g geraspte cheddar of Goudse kaas
• worcestersaus
• olijfolie

Hoe?
Verhit de oven op 180 °C/gasovenstand 4. Doe de wortel, knoflook, tomaten en het grootste deel van het basilicum (houd een paar kleine blaadjes apart voor de garnering) in een keukenmachine en hak ze tot een gladde puree – doe het eventueel in twee porties.

Giet de puree in een grote pan, doe er een flinke snuf peper en zout bij en kook de soep ongeveer 20 minuten op matig tot laag vuur tot hij lekker dik is; roer af en toe.

Snijd terwijl de soep staat te koken het brood in ‘soldaatjes’ ter grootte van een vinger (ongeveer 10 cm lang en 1,5 cm dik). Leg ze naast elkaar op een grote bakplaat en strooi er een paar gebroken en gekneusde takjes tijm, en de geraspte kaas over. Besprenkel ze met een scheutje worcestersaus en olijfolie, hussel ze door elkaar en zet ze 10-15 minuten in de oven, tot de broodjes goudbruin en krokant zijn en de kaas gesmolten is.

Breng intussen de soep aan de kook, proef of hij goed op smaak is en doe er eventueel een snufje peper en zout, en een drupje wittewijnazijn bij. Roer er de helft van de room door en serveer hem zoals hij nu is, of pureer hem nog een keer in de blender voor een volledig gladde soep.

Zet de pan tussen de broodjes op de bakplaat en zet hem op tafel. Roer de rest van de room door de soep, strooi er de apart gehouden basilicumblaadjes over, doe er een scheutje olijfolie bij en laat ieder voor zichzelf opscheppen.

Heb jij de Engelse smaak helemaal te pakken? Probeer dan ook eens Jamie’s knapperige tuinsaladekrokante scampihapjes of zomerse vlierbessenpudding.

Of bestel het complete boek ’Te Gast bij Jamie’ voor €29,95 op de website van Boekenwereld. Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021551357.

 

 

 

Samen met Libelle