Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Mariken Swildens (58): “Je zou willen dat Jan Jans en de kinderen je buren waren”

Mariken Swildens (58) is projectmanager van Jan Jans en de kinderen en werkt al 37 jaar aan de wekelijkse strip in Libelle. Ze wil niet opschepperig overkomen, maar Mariken Swildens noemt zichzelf met een gerust hart de Jan, Jans en de kinderen-deskundige. “Op m’n 21e werd ik bij de strip betrokken en ik ben nu 58. De familie Tromp zit gewoon in mijn DNA.”

Advertentie

Vertel eens, hoe kwam je bij de bekendste stripfamilie van Nederland terecht?

“Ik deed een grafische opleiding, had net m’n afstudeerstage bij Weekend en Actueel achter de rug en was op zoek naar een leuke baan. M’n moeder kende Joop Wiggers, de uitgever van Jan Jans en de kinderen. ‘Joh… Hij zoekt iemand, misschien is het iets voor jou!’, tipte ze. En ik werd aangenomen. Jan Jans en de kinderen werd toen al zo’n 13 jaar wekelijks in Libelle gepubliceerd en was booming business. Ik had in m’n nieuwe baan mijn handen vol aan het ontwerpen van merchandise. Van schoolagenda’s, serviezen en mokken, tot postzegels en dekbedovertrekken: je kunt het zo gek niet bedenken.”

Wat maakt de familie Tromp zo leuk?

“Ik hoef nooit uit te leggen wie ze zijn. Werkelijk iedereen kent de strips over de familie Tromp. Ze zijn BN’ers. Jan Jans en de kinderen horen bij het Nederlands erfgoed. Ze maken alles mee wat wij ook meemaken. Voor mijn grafische werk in de Jan Kruis Studio heb ik Jan Jans en de kinderen tot op het bot ontleed. Ik keek met vrouwenogen naar hen. Wat heeft Jans aan? Hoe gedraagt Jan zich? Wat zou Jans nóóit zeggen? Ik heb zóveel met hen meegemaakt in de afgelopen 37 jaar dat ik me onlosmakelijk met hen verbonden voel. Als een soort oerkracht. Ze voelen als familie. Ik wil voor ze zorgen, ik wil dat het goed met hen gaat.”

Wie is jouw favoriete karakter?

“Dat is Jans. Ja, van haar houd ik echt het meest. Ik vind haar zó’n onwijs grappige vrouw. Ze is scherp en komisch. Jans weet heel goed wat ze wil en is daarom een rolmodel geworden voor alle Libelle lezeressen. Ze heeft vooral in de begintijd de emancipatie een flinke impuls gegeven, bijvoorbeeld door aan haar ietwat sullige man Jan te vertellen dat ze een betaalde baan wilde. Ik vind Catootje trouwens ook fantastisch. Een eigenzinnig grietje, beetje rebels. Ze loopt nooit langs de geijkte paden en houdt daarmee de lezers voor dat het goed is om je eigen koers te varen. Het is gewoon een geweldig gezin. Je zou willen dat Jan Jans en de kinderen je buren waren.”

Er zijn 65 stripalbums gemaakt van Jan Jans en de kinderen. Welke is het leukst?

“Het laatste album: ’50 jaar klein geluk’. Daar ben ik zó trots op. Het is een fantastische mijlpaal die bereikt is. In 1999 ging Jan Kruis met pensioen. De rechten werden toen overgedragen aan VNU. Van de tekenkamer van Studio Jan Kruis ben ik naar de redactievloer van Libelle verhuisd. Ik werk met verschillende tekstschrijvers en tekenaars aan Jan Jans en de kinderen. Jan Kruis is in 2017 overleden, maar ik bewaak de identiteit van de stripfamilie zoals hij dat altijd zelf heeft gedaan. Ze moeten blijven wie ze zijn. Voor Jan Kruis was het zijn levenswerk. Hij zei altijd: ‘Jan Jans en de kinderen zijn een dierbaar blok aan m’n been’. Inmiddels is het ook mijn levenswerk geworden. Soms zeggen mensen tegen me: ‘Jeetje… Ben jij nou nog met die strip bezig?’ Maar echt, ik zou me geen betere baan kunnen bedenken. Ik heb al 37 jaar een topbaan.”

In dit jubileumjaar wordt er een expositie over Jan Jans en de kinderen ingericht. Wat kunnen we daarvan verwachten?

“Ja, die is op 20 november geopend in het Museum van de 20e eeuw in Hoorn. De vitrines staan boordevol met materiaal van Jan Jans en de kinderen. De Libelle hoofdredactie heeft de 50 beste strips geselecteerd en die zijn in XXL-formaat in het museum in Hoorn uitgestald. Zo lopen bezoekers door een levensgroot stripboek. De expositie is tot 21 juni 2021 te bekijken.”

Hier scoor je de allerlaatste Jan, Jans en de kinderen:

JJK 50 jaar Klein Geluk
JJK 50 jaar Klein Geluk
€ 9,95
Bestel snel

Tekst: Ditta op den Dries. Beeld: 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Voor alles een eerste keer: Máxima aan het werk zónder schoenen aan

Een groot deel van Nederland is inmiddels wel gewend om thuis te werken. Zo ook koningin Máxima. Nu doet zij dat niet in een comfortabele outfit en betrap je haar niet in een huispak, maar vandaag valt wél iets anders op. De koningin heeft het zichzelf gemakkelijk gemaakt en is zonder schoenen aan het werk. 

Je zou denken dat niemand tijdens de Zoom-meeting ziet dat Máxima wel of niet haar hoge pumps draagt, behalve de fotograaf die aanwezig is in het paleis.

Advertentie

Máxima zonder schoenen

In de winter zou je een paar warme pantoffels  aan de voeten van de koningin verwachten, maar niets is minder waar. De meetings doet ze tegenwoordig schijnbaar zonder schoenen aan, zo is te zien op deze foto.

Zoals altijd ziet Máxima eruit om door een ringetje te halen: ze draagt een simpele, maar nette jurk en haar haren zijn naar achter gekamd, zoals ze het de laatste tijd graag draagt. Daarnaast ziet het ernaar uit dat de koningin een heuse multitasker is. Tussen de bedrijven en het schrijven door is ze ook druk met haar tablet in de weer. Spotten we daar een pagina van bol.com op het scherm? Of probeert Máx in te loggen op Facebook? Wie het weet, mag het zeggen.

Máxima

Koningin Máxima is de beschermvrouwe en erevoorzitter van verschillende organisaties en goede doelen. Maar wat haar écht nauw aan het hart ligt, is mentale gezondheid. Máxima wil het taboe rond psychische problemen doorbreken, zeker sinds de zelfmoord van haar zus Inés. Royaltyreporter Rick Evers vertelt hoe ze dat probeert te doen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Een verjaardag, een zwangerschap, een goed voornemen en een persiflage...

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. 

Hieperdepiep, hoera! André Hazes viert vandaag dat hij 27 jaar is geworden. Volgens zijn verloofde Monique is dat extra bijzonder, omdat hij jarenlang beweerde dat hij bij de Club van 27 zou horen. Daarmee bedoelt hij dat hij – net als menig ander ster – op tragische wijze om het leven zou komen als 27-jarige.

Advertentie

Voormalig GTST-soapie Robin Martens (28) deelt hartstikke leuk nieuws. Ze verwacht samen met haar partner Benjamin haar eerste kindje.

Trijntje Oosterhuis (47) weet wel hoe ze met de avondklok moet omgaan: ze begint de dag simpelweg eerder. Op Instagram roept ze haar volgers op om mee te doen. ‘Lekker vroeg op om 05.00 uur’, schrijft ze.

Donderdagavond betekent De tv kantine-avond. Nicolette van Dam en Bas Smit zitten er klaar voor. Elise Schaap doet namelijk een treffende imitatie van Nic en het koppel kan niet wachten om de hele uitzending te zien. Wij trouwens ook niet.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bas Smit (@bassmit)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

José Rozenbroek: "Op een dag wordt Amanda Gorman president van de Verenigde Staten"

Bladenmaker en journalist José Rozenbroek is een nieuwsjunk. Elke week schrijft ze voor Libelle een column over wat haar opvalt en waarover ze zich opwindt. 

In haar gele jas en met haar stralende gezicht was zij woensdag, tijdens de inhuldiging van Joe Biden en Kamala Harris, de allergrootste verrassing. Amanda Gorman, een jonge vrouw die haar prachtige gedicht voorlas, een gedicht met een titel die je in het hart raakt: The Hill We Climb. Haar stem klonk ritmisch, zingend, dwingend, naar het einde toe juichend. Niet voor te stellen dat zij ooit een spraakprobleem moest overwinnen (net als Biden overigens). Ze maakte diepe indruk op iedereen die haar zag.

Advertentie

Indrukwekkend gedicht

Moet je je voorstellen, sta je daar op die koude zonnige dag in januari in het jaar 2021, terwijl de blik van de wereld op jou is gericht. Jij, een dichteres van 22 jaar uit Los Angeles en nog niet zo lang geleden aan Harvard afgestudeerd als socioloog. Je moeder is lerares aan een middelbare school en zij is het die je een diepe liefde voor taal bijbrengt, voor zowel het geschreven als gesproken woord. Vanaf dat je vier, vijf jaar bent schrijft je je eerste versjes en op je zestiende word je uitgeroepen tot Nationale Jeugddichteres. Het feit dat je de ‘r’ niet goed kan uitspreken, weerhoudt je niet van optreden in het openbaar en je oefent net zo lang tot je die rottige letter moeiteloos uit je mond laat rollen. Je dicht en spreekt onder andere over racisme, politiegeweld, anti-abortuswetten en emigrantenkinderen.

Jill Biden is fan

Jill Biden, de vrouw van de gekozen president, is een fan van je. Ze heeft gezien hoe je een voordracht gaf in de Congresbibliotheek en is zo onder de indruk dat ze contact met je opneemt. Jullie spreken elkaar per Zoom en ze vraagt je of je een gedicht wil schrijven rondom het thema ‘Verenigd Amerika’ voor de plechtigheid tijdens de inauguratie van haar man Joe en van vicepresident Kamala Harris. Meer instructies krijg je niet. Jill vraagt ook of je per ommegaande op het vliegtuig naar Washington wil springen, want ze hebben je nodig daar.

Zal je ooit gedroomd hebben dat je daar mag staan, op zo’n historische plek, op zo’n historisch moment? Heb je één moment getwijfeld? Of gedacht: dat kan ik niet? Ik denk het niet. Maar het schrijven van dit prestigieuze gedicht valt je moeilijk, soms krijg je op een dag maar een paar regels op papier. Soms lukt zelfs dat niet, en blijft het papier angstaanjagend leeg. Tot je twee weken geleden de bestorming van het Capitool ziet. Die ongelooflijke beelden geven je inspiratie en vleugels. Tijdens het schrijven luister je naar muziek die je in de juiste sfeer brengt, zoals de soundtrack van The Crown (daar krijg ik ook nooit genoeg van, Amanda.)

Amerika’s toekomst

In The Hill We Climb beschrijf je ook jezelf, als ‘een mager zwart meisje, afstammend van slaven en grootgebracht door een alleenstaande moeder. (…) Een meisje dat kan dromen dat ze president kan worden, terwijl ze een gedicht voordraagt voor een president.’

En daar sta je dan in je gele jas en met je prachtige lach. Een vrouw van kleur, Amerika’s toekomst – létterlijk. Want ook dat heb je al bedacht: in 2036 wil je president worden van de Verenigde Staten van Amerika, dan ben je oud genoeg om mee te kunnen doen aan de verkiezingen (in de VS moet de president minimaal 35 jaar oud zijn).

Rolmodel

Kamala Harris, Amerika’s eerste vrouwelijke vicepresident en van kleur bovendien, is je grote rolmodel. In een interview zeg je: “Als kleine meisjes zien dat het kan, willen kleine meisjes het ook worden.”

Als Amanda ziet dat het kan, wil ze het ook worden. En het zou me niks verbazen als ze het ook wordt op een dag – president van de Verenigde Staten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: José Rozenbroek. Beeld: Tamar Ottink.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

En daarom is alcohol vlak voor het slapengaan een slecht idee

Alcohol als slaapmutsje? Dat schijnt helemaal niet zo’n goed idee als sommigen denken. Hoewel het misschien voelt alsof een wijntje helpt ontspannen na een zware dag, doet het weinig goeds voor de volledige nachtrust. Daarvan is neurowetenschapper Kristen Willeumier overtuigd. 

Hoewel het misschien voelt alsof je makkelijker in slaap valt omdat je alcohol hebt gedronken, is het niet zo dat de slaapkwaliteit er ook door verbetert.

Advertentie

Alcohol drinken voor het slapen

Om te zeggen dat je nu nooit meer alcohol mag drinken voor het slapen gaat een beetje ver, maar het is wel goed om te weten dat alcohol drinken om in slaap te vallen dus geen goed idee is. “Hoewel alcohol aanvankelijk kalmerend werkt, kan het, wanneer het eenmaal is gemetaboliseerd, later op de nacht tot een verstoorde, slechte slaapkwaliteit leiden”, aldus Kristen.

Wanneer je alcohol drinkt voor het slapen, verkort je de REM-slaap (REM staat voor Rapid Eye Movement). En die heb je nou juist nodig voor een gezonde hersenfunctie. Het is namelijk een essentieel onderdeel van de emotionele regulatie en het vasthouden van herinneringen. Tijdens de REM-slaap droom je, ontspannen je spieren en verwerk je de informatie van de dag. Als deze slaap onderdrukt wordt, heeft dit gevolgen voor hoe je je de volgende dag voelt.

Lees ook:
‘Alcoholvrij’ bier blijkt lang niet altijd alcoholvrij te zijn

Slaapstoornissen

Kijk je naar de lange termijn, dan zorgt een slechte nachtrust in sommige gevallen voor verschillende slaapstoornissen. Denk bijvoorbeeld aan slapeloosheid, maar ook aan overdag overmatig slaperig zijn. Het is een inkoppertje, maar juist daarom is een goede nachtrust zo belangrijk. Merk je dat je minder goed slaapt? Je kunt als het ware op de resetknop drukken door een periode helemaal geen alcohol meer te drinken.

Wat kun je doen als je wél van een glaasje wijn wil genieten, maar niet je slaapritme wil verstoren? Drink dan géén alcohol in de zes uren voordat je naar bed gaat. Kristen raadt zelfs aan om de alcoholinname te beperken tot één glas per week.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Well + good, Jellinek. Beeld: Getty Images

alcohol drinken voor het slapen

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien