Anderhalvemeterregel Beeld Getty Images
AnderhalvemeterregelBeeld Getty Images

1,5 meter afstand weer verplicht vanaf 24 november

Vanaf woensdag 24 november is iedereen weer verplicht anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Dat heeft het demissionair kabinet bekendgemaakt.

Op dit moment geldt de anderhalvemeterregel nog als dringend advies.

Handhaven

Het kabinet komt met deze strengel maatregel om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Ze hopen zo verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Nu de anderhalvemeterregel weer verplicht is, kunnen de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) hierop handhaven.

Uitzonderingen

Iedereen vanaf 18 jaar moet dus verplicht anderhalve meter afstand houden van elkaar. Dit geldt niet voor mensen die op één adres wonen. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen. Zo is deze nieuwe maatregel niet nodig op plekken waar een coronatoegangsbewijs nodig is. Of in situaties waarin afstand houden niet goed kan. Dan is vaak het dragen van een mondkapje verplicht of gelden andere aanvullende maatregelen.

Basisregels

Het demissionair kabinet hamert erop dat het belangrijk is om naast de anderhalvemeterregel ook de andere basisregels goed op te volgen. Dat geldt voor zowel gevaccineerden als ongevaccineerden. De basisregels zijn nu als volgt:

  1. Was vaak je handen
  2. Hoest en nies in je elleboog
  3. Houd 1,5 meter afstand
  4. Schud geen handen
  5. Zorg voor voldoende frisse lucht
  6. Klachten? Blijf thuis en laat je direct testen, ook als je gevaccineerd bent

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

Bron: Rijksoverheid.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden