null Beeld

1 op de 5 rijdt met teveel op: “Hij zat dronken achter het stuur en heeft me alles ontnomen”

Er vallen gemiddeld 600 verkeersdoden per jaar, alcohol en te hard rijden zijn de grootste boosdoeners. Zo'n 19% van de ondervraagde automobilisten geeft in een onderzoek van EenVandaag toe dat ze weleens achter het stuur kruipen met meer drank op dan toegestaan is. Mieke verloor haar man en schoonmoeder in een ongeluk waarbij alcohol een rol speelde.

Meike Bergwerff

Een paar jaar geleden werd het gezin van Mieke verwoest. Een 23-jarige jongen die al eerder was opgepakt voor rijden onder invloed, botste frontaal op de auto waar Mieke met haar man en schoonmoeder in zaten. Haar man en schoonmoeder kwamen daarbij om het leven. "Ik verloor mijn geliefde en mijn dochter heeft haar vader niet gekend. Ik heb elke dag pijn", zegt ze in gesprek met Libelle, enkele jaren geleden.

Bellen

Het moeilijkste vindt Mieke dat de automobilist geen spijt heeft getoond. "Eén keer heb ik een telefoontje van hem gehad, hij wilde me zien. Ik was in shock en vroeg hem een week later terug te bellen. Ik lag nachten wakker, lag te malen over de vele vragen die ik had. Ik vond dat ik naar zijn verhaal moest luisteren, maar hij heeft nooit meer teruggebeld." Achteraf hoort Mieke dat hij dit alleen had gedaan om goed over te komen in de rechtszaal. "Dat heeft blijkbaar geholpen want hij kreeg slechts een celstraf van drie maanden. Ik ben geen haatdragend mens, maar zo iemand kan ik niet vergeven."

Kalmerende woorden

Op die mooie zomerdag rijden Mieke, haar man en schoonmoeder terug van een barbecue bij haar ouders. "Er was een harde klap en alles werd zwart." Als ze haar ogen opendoet, zit er een hulpverlener naast haar, hij fluistert kalmerende woorden in haar oor. "Mijn man leefde nog en samen gingen we de ambulance in. Ik zag de botten uit zijn armen steken, hij zat onder het bloed en hapte naar adem." Het is het laatste beeld dat Mieke van hem heeft, hij overlijdt op de operatietafel aan inwendige bloedingen. Haar schoonmoeder was op slag dood.

Crematie

Zelf is ze er ook slecht aan toe. "Ik had drie gebroken nekwervels en balanceerde op het randje van de dood." Na acht dagen is Mieke buiten levensgevaar. De crematie van haar man en schoonmoeder is voor haar uitgesteld zodat ze er bij aanwezig kan zijn. Liggend op een brancard woont ze de crematie bij. "Ik mocht met niemand praten en al helemaal niet huilen, één verkeerde beweging kon alsnog mijn dood zijn. Ik was helemaal verdoofd en heb weinig van die dag meegekregen. Dat ik niet bewust afscheid heb kunnen nemen van mijn man, dat doet nog steeds zeer."

Gevolgen

Mieke vraagt zich wel eens af of de jongen nu een gezin heeft. Of hij beseft wat hij gedaan heeft. "Hij heeft me alles ontnomen. Ik ben weduwe en kan mijn sportieve leven wel vergeten. Het enige waar ik voor vecht, is mijn kind." Elke dag moet ze leven met de lichamelijke gevolgen van het ongeluk. "Ik lig regelmatig op de operatietafel en slik dagelijks morfine. Ik heb constant pijn door beschadigde zenuwen, zelfs zitten doet pijn. Aan de buitenkant zie je niets aan me, maar vanbinnen ga ik kapot."

Uit het onderzoek van EenVandaag blijkt dat 21% van de ondervraagden denkt dat hun rijvaardigheid pas wordt beïnvloed na het drinken van 4 of meer glazen alcohol. In werkelijkheid is de kant op een ongeluk twee keer zo groot na 4 à 5 glazen in vergelijking met een nuchter iemand, zegt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP).

Bron: EenVandaag Libelle Interview: Barbara Ruigrok. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden