null Beeld

10 dagen vaderschapsverlof van de baan

Mannen moeten bij de geboorte van hun baby 10 dagen betaald verlof krijgen in plaats van 2. Dat staat in het voorstel van Kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers dat vandaag aan minister Asscher is overhandigd.

Meike Bergwerff

Minister Asscher heeft in het radioprogramma De Ochtend al toegelicht dat de verruiming van het vaderschapsverlof in deze kabinetsperiode niet door zal zetten. Wel zei hij het plan een goed idee te vinden.

Ontwikkeling

Rutgers wijst in het rapport op de belangrijke rol die vaders spelen wat betreft de ontwikkeling van een kind. Kinderen met een vader die veel betrokken is bij de opvoeding doen het beter op school, zijn gezonder en komen minder vaak in de criminaliteit terecht. Een langere vaderschapsverlof kan dus vele voordelen hebben.

Vergeet niet om even naar deze geweldige dansende vaders te kijken, bekijk ze hier.

Geëmancipeerd

Het kenniscentrum noemt het daarom des te vreemder dat Nederland geen vaderschapsverlofregeling heeft die bij een modern land past. In internationaal opzicht is Nederland volgens Rutgers-directeur Veldman zelfs "het lelijke eendje". In Europa zijn vaders alleen slechter af in Ierland, Servië en Albanië.

Deze blinde vader ziet zijn dochter voor het eerst, prachtige video.

10 dagen

Veldman pleit voor een 1000-100-10-systeem. Dit houdt in dat vaders behalve 10 dagen betaald verlof direct na de geboorte, ook gedurende de eerste 1000 dagen ook 100 dagen betaald verlof moeten kunnen opnemen. "Dit 1000-100-10-systeem is een goede start om vaderschap serieus te nemen, door werkgevers, overheid en de samenleving", zegt Veldman.

Niet overgenomen

De adviezen van Rutgers worden dus niet op korte termijn overgenomen. Mogelijk komt het onderwerp wel op de agenda te staan na de Tweede Kamerverkiezingen in december 2016. Ouders van nu is een petitie gestart om het onderwerp op de agenda te krijgen, ben je het hier ook mee eens? Teken dan hier de petitie.

Bron: NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden