null Beeld

10 dingen die ik denk als ik naar ‘Vier handen op één buik’ kijk

Libelle's Marleen (50) denkt dat ook Xandra Brood vanavond weer veel moeite moet doen om de zwangere tieners in 'Vier handen op één buik' weer een beetje op het goede spoor te krijgen. Tóch heeft ze nog wel een klein beetje hoop (tekst gaat verder onder video).

Marleen Koolmees

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:


Hoge verwachtingen

Vier handen op één buik – was het maar waar… In niets hebben die zwangere tieners minder zin dan in het delen van hun buik. En al helemaal niet met een verstandig weldenkend mens dat zinnige dingen tegen ze zegt. Bekende Nederlander of niet, camera’s erbij of niet. Ik vermoed dat Xandra Brood, net zoals Tatum Dagelet, Patty Brard, Bettina Holwerda voor haar, vanavond tegen dezelfde muur aan loopt. Desalniettemin heb ik hoge verwachtingen van Xandra, want zij lijkt me niet voor de poes en wellicht opgewassen tegen weerspannige jonge moeders. Dit en deze 10 dingen denk ik als ik naar Vier handen op een buik kijk:

1) Mijn hemel, wat zijn die tienermoeders toch onwaarschijnlijk eigenwijs. Zelden heb ik zulke onverzettelijke zestien-, zeventienjarige puberettes gezien, zelden zo veel onzin-smoesjes en kul-argumenten gehoord. Al is dat laatste natuurlijk wel puber-eigen.

2) Wat zitten er veel kinderen in instellingen - en waarom is het daar allemaal zo troosteloos? Op die fijne boerderij in Zeewolde na dan, waar dwaallicht Brenda uiteindelijk naartoe moet. Leek mij een blessing in disguise, dat huis. Gaat ze ooit doorkrijgen hoe het zit met haar inmiddels nogal afwezige vriend?

3) Je zult maar zulke ouders hebben als deze meisjes hebben (gehad) en in zulke disfunctionele gezinnen opgroeien. Wat is het ongelooflijk moeilijk om uit die ellende te breken. Bij het gros van de afleveringen lijkt het eigenlijk alsof dat bijna niemand lukt. Die arme kinderen en hun arme kroost.

4) Hebben ze nooit leren opruimen van al die hulpverleners die kennelijk al jaren bij hen over de vloer komen? Moeten ze in een zorginstelling hun kamer niet opruimen? Het zal wel geen eerste prioriteit zijn vermoed ik, maar het is iets waar je op de lange termijn veel aan hebt. Misschien helpt het als het in je leven in ieder geval letterlijk géén puinhoop is.

5) Schattig, zo naïef als de BN’ers van dienst erin stappen. En dat terwijl er een paar al eerder meededen. Ik heb ook maar meteen de Hoe is het nu met-afleveringen gekeken. Drá-má.

6) Ik hoop dat de Bekende Vrouwen (Bekende Mannen mogen kennelijk niet mee doen) tijdens de uitzending ondersteuning van een psycholoog of pedagoog krijgen. Want zij moeten toch ook van tijd tot tijd zin hebben om zo’n jong setje even door elkaar te rammelen als een aanstaande moeder de zoveelste peuk opsteekt of twintig Energy-drankjes per dag achterover tikt? Lijkt mij geen onverdeelde luxe om dan een workshopje anger-management te volgen om mezelf in te houden.

7) Hoe werkt de hulpverlening in Nederland? Langs elkaar heen vrees ik want hoe bestaat het dat werkelijk íedere instantie zich met Michelle en Michael-Angelo heeft bemoeid en dat hun baby’tje dan toch uit huis wordt geplaatst? Ligt dat aan dit jonge stel – toegegeven, er beklijft weinig - of toch aan hoe we de hulpverlening in Nederland regelen? De prijs van bezuinigingen in de zorg wellicht?

8) Wat een ondankbaar beroep is het dan, hulpverlener. En wat ben ik blij dat die mensen er zijn.

9) Trouwens: waar komen die ‘huisjes’ toch telkens vandaan waar het jonge stel dan opeens in woont? Zonder baan, zonder geld, zonder opleiding? Ik snap daar dan weer niets van.

10) Ik vind Patty, Tatum en Bettina toch best tof, ja echt. Zij blijven positief en veroordelen niet. Zijn ruimhartig, lief en warm, maar ook streng en eerlijk als dat moet. Tuurlijk, ze zijn aan de camera’s gewend en ze zullen het vast niet laten zien als ze helemaal krankjorem, verdrietig of gewoon boos en gefrustreerd worden door wat ze tegenkomen, maar toch: ze doen het toch maar. Ik doe het ze niet na in ieder geval.

null Beeld


Marleen Koolmees (50) is redactiemanager bij Libelle en moeder van Lutein (14) en Pia (12). Ze woont samen met Ernst. Marleen heeft altijd wel een mening over iets, maar die kan morgen weer anders zijn.


Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Dit wil jij niet missen! Meld je aan voor de Daily Update!

LEES OOK:

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden