null Beeld

10 dingen die je herkent als je een groot gezin hebt

Een groot gezin, het heeft zo z'n voor- en nadelen. Het is bijvoorbeeld gezellig om samen te eten, maar soms heb je wel even behoefte om alleen te zijn. 

Of het duurt úren voordat iedereen klaar is in de ochtend. Deze 10 dingen zul je zeker herkennen als je zelf een groot gezin hebt, óf uit een groot gezin komt:

1. Oordoppen nodig?

Geconcentreerd werken of rustig een boek lezen kan soms lastig zijn. Zo zijn er altijd wel anderen in de buurt die vrienden over de vloer hebben of muziek aan het luisteren zijn.

null Beeld

2. Eerlijk samen delen

Een voordeel van uit een groot gezin komen. Vroeger moest je alles delen met zussen, broers, nichtjes of neefjes. Je bent nu heel sociaal én je bent goed in delen.

null Beeld

3. Proppen!

Het zorgt voor stress en ruzie... het moment dat je met z'n allen in de auto moet op weg naar de supermarkt of naar oma. Naast ruzie over wie waar zit, neemt het ook nog eens veel tijd in beslag.

4. Feestdagen

Tijdens verjaardagen en feestdagen is het nóóit saai. De hele familie komt bij elkaar en dist oude verhalen en anekdotes op waar je vervolgens met z'n allen hard om kan gieren.

null Beeld

5. Een momentje voor jezelf

Als er veel mensen thuis zijn, kun je wel eens verlangen naar een momentje voor jezelf. Wanneer dit moment er dan eindelijk een keer is, geniet je er met volle teugen van. Of juist niet, als blijkt dat je echt niet zonder de drukte kunt.

6. Mijn kleding jouw kleding

Handig, zo'n oudere zus of broer waar je (stiekem) kleding van leent. Want zeg nou zelf, van een extra kledingkast wordt iedereen toch vrolijk? Alleen wanneer de ander er achter komt, heb je wel een probleem.

null Beeld

7. Petra? Eh... Pauline?

Ja, het kan soms lastig zijn om alle namen uit het gezin uit elkaar te houden. Wanneer je net even gehaast iets naar boven roept, kan het weleens zijn dat je nét de verkeerde naam roept. En dan maar hopen dat de juiste persoon reageert...

8. De familiefoto

Foto's zijn iets waar iedereen waarde aan hecht, zo ook foto's van het eigen gezin. Helaas kan het met een heel groot gezin weleens lastig zijn om met z'n allen op de foto te gaan. Er is er altijd wel een die net even de andere kant op kijkt of een grimas trekt. En de kans dat iemand zijn ogen dicht heeft, is ook vrij groot.

null Beeld

9. Iedereen kan wel iets

Is de vaatwasser kapot? Of moet er een plank opgehangen worden? Geen probleem! Er is altijd wel iemand in de buurt die handig is.

10. Iemand voorstellen

Je nieuwe vlam aan je ouders of gezin laten zien is soms spannend. Met een groot gezin is dit nog heikeler. Want naast je ouders zijn er nog ál die andere mensen in huis aan wie je hem of haar moet voorstellen.

null Beeld

Bron: Cosmopolitan, Newsmonkey. Beeld: Giphy, iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden