null Beeld

10 dingen die je nooit moet doen als je lenzen draagt

Oké, je bent er eindelijk overheen dat je met je vinger je oog moet aanraken en de gedachte dat er een plastic schijfje op je oogbol rust, kan je inmiddels ook wel aan. Lenzen zijn geweldig en hebben veel voordelen, maar wat moet je vooral níet doen als je ze draagt?

Anni Karvonen

Er schuilen behoorlijke gezondheidsrisico's in het laks omgaan met je lenzen: van onschuldige irritaties tot zelfs zichtverlies. Lees om dat te voorkomen wat je vooral níet moet doen volgens dokter Scott MacRae, hoogleraar oogheelkunde en visuele wetenschap aan de Universiteit van Rochester in New York.

1 Je handen niet wassen voordat je je lenzen aanraakt

Wanneer je je ogen aanraakt zonder je handen te wassen, stop je bacteriën in je ogen. Was daarom altijd je handen voordat je lenzen in doet en wanneer je ze eruit haalt.

2 Je lenzenvloeistof in het bakje laten zitten

Hergebruik nooit lenzenvloeistof en laat ’m ook niet te lang in het bakje zitten. De vloeistof heeft een desinfecterende werking, maar na verloop van tijd verdwijnt de effectiviteit en kunnen bacteriën het overnemen. Maak het bakje ook dagelijks schoon en laat het goed drogen.

3 Je lenzen niet dagelijks schoonmaken

Dagelijks verzamelen zich een hoop bacteriën, vuil en eiwitten op je lenzen, wat kan leiden tot een afweerreactie van je immuunsysteem. In het ergste geval kan dat leiden tot een heftige slijmvliesontsteking (papillary conjunctivitis), waarbij je oogleden vol komen te zitten met een grote hoeveelheid bultjes. Bah, dat zien we natuurlijk niet zitten.

4 Je lenzen in je mond stoppen

Stiekem heb je dit meer dan eens gedaan, maar doe het alsjeblieft nooit meer. In je mond zitten veel bacteriën die je niet in je ogen wilt hebben.

5 Je lenzen langer dragen dan je zou moeten

Dokter MacRae geeft aan dat het verstandig is om een 'draagschema' te hebben waardoor je ogen kunnen rusten. Wanneer je ogen niet genoeg zuurstof krijgen, kan het hoornvlies opzwellen wat weer tot beschadigingen kan leiden.

6 Slapen met je lenzen in

Ook dit is je vast (meer dan) eens overkomen. Slechte zaak. Als je merkt dat je ogen geïrriteerd zijn na het lang dragen van lenzen, is het allesbehalve slim om met je lenzen in te slapen.

7 Make-up op je lenzen laten zitten

Heb je mascara of vloeibare eyeliner op je lens gekregen? Haal 'm er dan uit en desinfecteer ’m, anders loop je kans op infecties.

8 Lenzen dragen wanneer je ogen geïrriteerd zijn

Heb je last van jeukende en geïrriteerde ogen? Haal je lenzen er dan direct uit. Je ogen reageren niet voor niets. Ze hebben rust nodig en schreeuwen om een bril. Heb je geen lenzenbakje bij de hand? Bewaar ze dan in een glas water en desinfecteer ze voordat je ze weer indoet.

9 Met je lenzen in het water

Een douche, zwembad of een broeierige jacuzzi: geniet ervan, maar dan wel zonder lenzen in. Er kunnen namelijk bacteriën inzitten die je ogen op een heel nare manier kunnen aantasten. Weleens van acanthamoeba keratitis gehoord? Nee? Houden zo. Het is een ooginfectie die je voornamelijk kunt oplopen in bubbelbaden en in het ergste geval kan leiden tot zichtverlies.

10 In je ogen wrijven

Deze laatste tip is ook voor de niet-lenzendragers onder ons. Door het wrijven in je ogen heb je kans op keratoconus. Hierdoor kun je wazig gaan zien of zul je in het meest nare geval een hoornvliestransplantatie moeten ondergaan. En ook dit zien we natuurlijk absoluut niet zitten.

Bron: Elle. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden