null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

10 dingen die je vast nog niet wist over ‘The Sound of Music’

'The Sound of Music' is een van de meest succesvolle films uit de geschiedenis en hoort absoluut bij onze favorieten. We kunnen hem schaamteloos meerdere keren per jaar kijken. En nu het tv-programma Op zoek naar... Maria is begonnen, zitten we er nóg meer in. 

Julie SmitsGetty Images

Een korte opfrisser: in de film wordt non Maria door moeder overste verplicht om voor de zeven kinderen van de Oostenrijkse marinekapitein Georg von Trapp te zorgen. Maria leert de kinderen - Liesl, Friedrich, Louisa, Kurt, Brigitta, Marta en Gretl - vervolgens zingen en plezier hebben. Hoe de film eindigt, hoeven we je vast niet meer te vertellen maar de volgende tien dingen weet je misschien nog niet:

1. In het echt was Maria niet degene die de kinderen leerde zingen

'The Sound of Music' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Maar er zijn ook genoeg verschillen tussen de film en hoe het echt gebeurd is. Zo leerden de zeven Von Trapp-kinderen in het echt niet zingen van non Maria, maar van een jonge priester. Deze priester hoorde de kinderen een keer zingen en besloot hen vervolgens muziekles te geven.

2. Maria en kapitein Von Trapp: géén liefde op het eerste gezicht

Nog een verschil tussen de film en het verhaal waar die op gebaseerd is: Maria (1905-1987) en kapitein Von Trapp (1880-1947) werden in het echte leven niet direct verliefd op elkaar. Maria bekende in 1948 in haar testament - en dus pas ná de dood van Georg - dat ze hem heel leuk vond, maar dat er eerst echt geen sprake was van liefde. De vlinders begonnen pas na een tijdje te fladderen.

3. De film had eigenlijk een heel andere titel

De titel 'The Sound of Music' is niet meer weg te denken uit de filmgeschiedenis, maar eigenlijk zou de film helemaal niet die naam dragen. 'Love Song' was de originele titel. Deze naam werd echter al te vaak in andere musicals gebruikt, waardoor er problemen konden ontstaan met auteursrechten. Door de advocaat van de twee componisten Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II veranderde de titel van de film dus uiteindelijk in 'The Sound of Music'.

4. Kapitein Von Trapp háátte de film

Acteur Christopher Plummer (die deze maand op 91-jarige leeftijd overleed), die kapitein Von Trapp vertolkte, vond de film 'The Sound of Music' verschrikkelijk. De film was volgens hem veel te sentimenteel en hij kon er moeilijk humor in verwerken. Hij noemde de film zelfs 'The Sound of Mucus' (het geluid van slijm). Hij zat hier zo erg mee dat hij tijdens de opnames veel te veel at en dronk, waardoor zijn kostuums uiteindelijk groter moesten worden gemaakt.

5. Die soepele beginscène? Écht niet zo makkelijk!

De beginscène van de film, waarin Maria-vertolker Julie Andrews (inmiddels 85) prachtig zingt bovenop een bergtop, mag er dan smooth uit zien, bij het opnemen ging het er zo allesbehalve aan toe. Het was verschrikkelijk slecht weer en Julie Andrews werd meerdere keren geraakt door de filmhelikopter die om haar heen vloog. Ouch!

6. De echte Maria was lang niet zo lief

Johannes von Trapp (82), de jongste van de vier kinderen die Maria en Georg nog sámen kregen, vond zijn moeder helemaal niet zo lief als haar filmversie. Hij zei dat ze tomeloos ambitieus was, grote onzekerheden had en heel dominant was. Ook vertelde hij 'lachend' dat zijn officierstraining in het leger een verademing was in vergelijking met zijn opvoeding.

7. Slappe lach tijdens liefdesscène

Terwijl Maria en Georg von Trapp elkaar de liefde verklaarden, tijdens het liedje 'Something Good', kreeg Julie Andrews vreselijk de slappe lach. De lichten boven hen maakten volgens haar vreemde geluiden, waardoor ze haar lach niet in kon houden. Om dit op te lossen heeft de regisseur maar besloten de lichten tijdens deze scène uit te zetten. En dat heeft gewerkt: de scène is absoluut heel romantisch!

8. Johannes von Trapp bezocht stiekem de première

Johannes von Trapp (zie ook punt 6) kreeg als soldaat geen toestemming om de filmpremière van 'The Sound of Music' te bezoeken. Omdat hij toch graag wilde gaan, besloot hij dit stiekem te doen. Hij liet een dienstmaat zijn stapelbed bezet houden en sloop vervolgens de kazerne uit om er toch bij te kunnen zijn.

9. Ongeluk op de set

Tijdens de scène in de roeiboot was het de bedoeling dat Julie Andrews (Maria) voorover zou vallen om de jongste dochter Gretl vast te kunnen pakken. Zij was pas 5 en kon nog niet goed zwemmen. Tijdens het filmen ging het echter heel anders: Maria viel juist achterover, waardoor ze Gretl niet vast kon grijpen. Actrice Kym Karath, die Gretl speelde, zei hierover in een interview: "Ik ging kopje onder, slikte veel water in en gaf het enkele seconden erna weer over."

10. De film werd bijna niet (af)gemaakt

Componist Richard Rodgers (zie ook punt 3) schreef in een brief aan de tekstschrijver dat hij vond dat 'The Sound of Music' het slechtste project ooit was en dat ze er niet aan moesten beginnen. Zo vond hij het vaderpersonage saai en zei hij dat de moeder haar ambitie achter gespeelde zachtaardigheid verbergt. Gelukkig werd besloten toch met het project te beginnen. Maar... doordat het tijdens het filmen enorm slecht weer was, moest de filmploeg langer in het Oostenrijkse Salzburg blijven dan gepland. Hierdoor waren ze vijf weken langer bezig, wat ervoor zorgde dat het budget enorm werd overschreden.

Wij zijn in ieder geval blij dat de film tóch is afgemaakt!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Flair, PlusOnline Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden