null Beeld

10 exotische recepten met een blikje kokosmelk

Thuiskoks weten wel raad met een blikje ongezoete kokosmelk. Kokosmelk (33 calorieën per 100 gram) is niet alleen lekker, maar ook supergezond en goed voor je huid. Daarom 10 recepten met de inhoud van een blikje kokosmelk.

1. Garnalencurry voor 4 personen

Bak 1 geperst teentje knoflook en 1 tl geraspte gemberwortel 4-5 min. in 1 el olie. Bak 1 el garam masala of kerriepoeder 1 min. mee. Voeg 2-3 dl kokosmelk toe en verwarm tot de saus dikker wordt. Verwarm 400 g gepelde gekookte garnalen in de saus en garneer met 2-3 el fijngesneden koriander.

2. IJs voor 6 tot 8 personen

Breng 3 dl kokosmelk aan de kook. Klop 3 eidooiers met 50-60 g fijne kristalsuiker schuimig. Schenk hier al roerend de warme kokosmelk bij en schenk het mengsel terug in de pan. Laat dit op heel laag vuur binden (niet laten koken!) en daarna onder roeren afkoelen. Voeg 1½ dl lobbig geklopte slagroom toe en bevries het in een koelkastdoos.

3. Rijst-anders

Kook rijst volgens gebruiksaanwijzing gaar in kokosmelk in plaats van in water. Voeg tijdens het koken enkele gekneusde komijnzaadjes toe.

4. Frisse dressing

Meng de geraspte schil en het sap van 1 limoen, 5-6 el kokosmelk, 2-3 el fijngesneden koriander, ½ fijngesneden rode chilipeper, 3 el mayonaise en zout en peper. Lekker door een salade van komkommer, sla, tomaten en rode ui.

5. Zoete perensoep voor 4-6 personen

Bak 5 in partjes gesneden handperen met een zakje vanillesuiker en het sap van ½ citroen 6 min. in 40 g boter. Voeg 4 dl kokosmelk en 3-4 el fijne tafelsuiker toe en laat afkoelen. Pureer het en serveer als dessert gegarneerd met geschaafde pure chocolade.

6. Pindasaus

Breng 150 g pindakaas met 1-1½ dl kokosmelk, 1 tl fijngesneden gemberwortel, 1 el donkere basterdsuiker, 3 el Japanse sojasaus, zout, 1-2 el limoensap en 1-2 tl sambal oelek aan de kook. Lekker bij gebakken kip of vlees.

7. Piña colada voor 1 glas

Meng gecrusht ijs, 60 ml witte rum, 30 ml kokosmelk en 60 ml ananassap in een shaker en schenk het door een zeef in het glas. Garneer met een schijfje ananas.

LEES OOK: KOKOSOLIE ALS BEAUTYPRODUCT

8. Soep voor 4 personen

Bak 2 fijngesneden sjalotjes en 1 el geraspte gemberwortel 4 min. in 1 el olie. Voeg 8 dl (groente)bouillon en 2 dl kokosmelk toe en breng aan de kook. Kook 125 g rijstnoedels gaar in de soep. Roer er 300 g uitgelekte maïs (diepvries of blik) door en voeg zout, peper en 3-4 el fijngesneden peterselie toe.

9. Groentecurry voor 4 personen

Bak 1-2 el rode currypasta 1 min. in 1 el olie. Voeg 2 dl kokosmelk en 2 dl groentebouillon toe en breng aan de kook. Voeg 1 kg groente (prei, wortel, pastinaak, knolselderij, zoete aardappel) in stukken toe en kook alles in 10-15 min. beetgaar. Voeg zout, peper, 2 fijngesneden lente-uitjes, 3 el fijngesneden koriander en 3 el cashewnoten toe.

10. Heerlijke smoothie voor 1 persoon

Leg 75 g stukjes mango en een in plakjes gesneden 1/2 banaan 1 uur in de diepvries. Pureer de mango en banaan daarna met 1 dl kokosmelk en 1 dl boerenyoghurt.

TIP: BESTEL ALLE INGREDIËNTEN ONLINE.

Receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Renée Frinking

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden