null Beeld

10 heerlijke zoete én hartige ideeën met wafels

Prima voer voor echte zoetekauwen, maar wist je dat je met wafels ook heel goed de hartige kant op kunt? Laat je verrassen!

1. Baconwafels

Voor ongeveer 30 stuks

Bak 200 g bakbacon in 10-15 min. krokant op een bakplaat in een voorverwarmde oven op 180°C, keer de plakjes halverwege. Laat ze op keuken­papier uitlekken en verkruimel ze heel fijn. Klop van 250 g zelfrijzend bakmeel, ¼-½ tl bakpoeder, 2½ dl melk, 100 g boter, 3 eieren, een mespunt­je zout (pas op, de bacon is ook zout) en peper een glad en luchtig beslag. Roer er de bacon door en bak van dit beslag wafels in een wafelijzer, circa 3½ minuut per kant (of volg de gebruiksaanwijzing van het wafelijzer). Meng vervolgens 6 el mascarpone, 40 g gedroogde tomaat (op olie, fijn-gesneden), 2-3 el gesneden basilicum en zout en peper naar smaak en serveer dit bij de wafels.

Bereiden: ca. 50 min. Kcal: ca. 105 p.st.

null Beeld

2. Kruidenwafels

Voor ongeveer 30 stuks

Klop 250 g zelfrijzend bakmeel, ¼-½ tl bakpoeder, 2 dl melk, 3 el crème fraîche, 100 g gesmolten boter, 3 eieren, 4-5 el fijngesneden verse kruiden (tijm, bladpeterselie, bieslook, kervel, dragon, munt) en zout en peper naar smaak tot een glad en luchtig beslag. Bak hiervan wafels in een wafelijzer, circa 3½ minuut per kant (of volg de gebruiksaanwijzing van het wafelijzer). Beleg de afgekoelde wafels met plakjes tomaat, plakjes mozzarella en enkele basilicum­blaadjes. Bestrooi met zout en peper.

Bereiden: ca. 40-45 min. Kcal: ca. 85 p.p.

3. Pikante curry kokoswafels

Voor ongeveer 30 stuks

Klop van 250 g zelfrijzend bakmeel, ¼-½ tl bakpoeder, 1½ dl melk, 1 dl kokosmelk, 100 g gesmolten boter, 3 eieren, 1 tl geraspte limoenschil, 1-2 tl Thaise currypasta (rood, geel of groen) en zout en peper naar smaak een glad en luchtig beslag. Bak van dit beslag wafels in een wafelijzer, circa 3½ minuut per kant (of volg de gebruiksaanwijzing van het wafelijzer). Ze smaken heerlijk bij (oosterse) soep.

Bereiden: ca. 40-45 min. Kcal: ca. 70 p.p.

4. Vanillewafels met ijs en mango

Voor ongeveer 30 stuks

• 250 g zelfrijzend bakmeel

• ¼-½ tl bakpoeder

• 2½ dl melk

• 50-100 g suiker

• merg uit 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker

• 100 g gesmolten boter

• 3 eieren

• snufje zout

• vanille­roomijs

• 1 rijpe mango, in blokjes

Klop van het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, melk, suiker, vanille, boter, eieren en een mespuntje zout een glad en luchtig beslag. Bak hiervan wafels in een wafel-ijzer, circa 3½ minuut per kant (of volg de gebruiksaanwijzing van het wafelijzer). Bestrooi de wafels met poedersuiker. Serveer ze (warm) met een bol ijs en mango.

Bereiden: ca. 45 min. Kcal: ca. 200 p.p.

null Beeld

5. Paprikawafels met geitenkaas

Voor 6 stuks

Halveer 6 kleine paprikawafels (zie recept baconwafels, maar laat de bacon achter­wege en voeg 1-2 tl paprikapoeder en een extra snufje zout toe) overlangs, zodat er 2 dunne helften ontstaan. Klop 150 g verse geitenkaas los met 3-4 el fijngesneden kruiden (bieslook, peterselie, kervel) en een snufje peper. Schep de vulling op 6 wafelhelften en dek af met de bovenste wafel­helften.

Bereiden: ca. 40-45 min. Kcal: 130 p.p.

6. Anijswafels met appelcompote

Voor circa 30 stuks

Klop 250 g zelfrijzend bakmeel, ¼-½ tl bakpoeder, 2½ dl karnemelk, 100 g suiker, 15 g fijngewreven anijszaadjes, 100 g gesmolten boter, 3 eieren en een snufje zout tot een glad en luchtig beslag. Bak hiervan wafels in een wafelijzer, circa 3½ minuut per kant (of volg de gebruiksaanwijzing van het wafelijzer). Kook 6 in dunne partjes gesneden geschilde appels 4-8 min. in 3 el Pernod of appelsap tot de appels net gaar zijn. Serveer de compote lauwwarm bij de wafels.

Bereiden: ca. 45 min. Kcal: ca. 80 p.p.

7. Salade met kaaswafels

Voor 4 personen

Meng ca. 250 g gemengde sla met 2 ongeschilde en in partjes gesneden groene appels en 4-8 in repen gesneden kaaswafels (bereid de wafels zoals beschreven staat bij de baconwafels en vervang de bacon door 150 g geraspte belegen kaas en een snufje fijngesneden tijmblaadjes). Roer een dressing van 2 el mayonaise, 1 tl mosterd, 3-4 el olijfolie, 2 el fijn­gesneden bladpeterselie, 2 el fijn­gesneden bieslook en zout en peper naar smaak. Meng de kruidendressing met de salade.

Bereiden: 40-45 min. Kcal: ca. 335 p.p.

null Beeld

8. Amandel-sesamwafels

Voor ongeveer 30 stuks

Klop 200 g zelfrijzend bakmeel, 75 g gemalen amandelen, ½-1 tl bakpoeder, 2½ dl melk, 75-100 g suiker, 50 g sesam­zaadjes, 100 g gesmolten boter, 3 eieren en een snufje zout tot een glad en luchtig beslag. Bak hiervan wafels in een wafelijzer, circa 3 ½ minuut per kant (of volg de gebruiksaanwijzing van het wafelijzer). Serveer de wafels met slagroom.

Bereiden: ca. 45 min. Kcal: ca. 95 p.p.

9. Chocoladewafels

Voor ongeveer 30 stuks

Bereid vanillewafels zoals bovenstaand recept, maar voeg aan het beslag 40 g cacao toe.

Bereiden: ca. 45 min. Kcal: ca. 75 p.p.

null Beeld

10. Rum-rozijnenwafels

Voor ongeveer 30 stuks

Week 125 g rozijnen circa 30 min. in 3 el rum. Klop 250 g zelfrijzend bakmeel, 1 tl bakpoeder, 2 dl melk, 50-75 g suiker, 100 g gesmolten boter, 3 eieren en een snufje zout tot een glad en luchtig beslag. Voeg de rozijnen met rum toe en bak hiervan wafels in een wafelijzer, circa 3 ½ minuut per kant (of volg de gebruiksaanwijzing van het wafelijzer). Bestrooi de wafels met poedersuiker. Serveer ze als dessert met een salade van plakjes sinaasappel met een beetje fijngesneden munt.

Bereiden: ca. 45 min. Kcal: ca. 135 p.p.

Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Jan Luijk. Styling: Barbara Groen. Bereiding: Coen Beute, Sander de Ponti

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden