null Beeld

10 ideeën met camembert op zondag

Zin in een anders-dan-anders snack en heb je een doosje camembert in de koelkast liggen? Dan hebben we 10 topideeën met dit Franse kaasje in de hoofdrol:

1. Notencamembert

Ontkorst een camembert en snijd deze in blokjes van circa 2x2 cm. Hak pistachenootjes fijn en meng ze met een snufje fijngesneden oregano. Doop de blokjes aan elke kant in het notenmengsel en steek ze aan spiesjes.

2. Gevulde camembert

Halveer een camembert overlangs. Meng 4 el fijngesneden kruiden (bladpeterselie, kervel, dragon) met 2-3 el fijngehakte geroosterde hazelnoten en wat peper. Bestrooi de onderste helft van de camembert met dit mengsel en dek af met de bovenste helft.

null Beeld

3. Gegratineerde pasta

Voor 4 personen: snijd 1 camembert in plakjes. Kook 350 g penne volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. Laat uitlekken en meng met 4 grote, ontvelde tomaten in kleine blokjes, 2 el kleine basilicumblaadjes en wat zout en peper. Schep de helft van de pasta in een ovenschaal, dek af met de helft van de camembert en schep daarop de rest van de pasta. Verdeel de rest van de camembert erover en gratineer 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 190 °C.

4. Gebakken camembert

Klop in een diep bord 1 ei los met ½ el water. Strooi in een tweede bord 6 el bloem en in een derde bord 8 el paneermeel met wat peper. Snijd 1 koude, stevige camembert in 8 punten en haal deze achtereenvolgens door het ei, de bloem, het ei en paneermeel. Bak de punten in circa 3 min. goudgeel in hete frituurolie op 175°C. Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer met een lepeltje cranberrycompote.

5. In een salade

Voor 4 personen: meng 125 g gemengde slablaadjes met de blaadjes van 3 struikjes witlof. Roer een dressing van 1 el citroensap, zout, peper, 1 tl mosterd, 4 el olijfolie en 3 el fijngesneden zwarte olijven. Meng de dressing met de salade. Verdeel er een halve in reepjes gesneden rijpe camembert over en een handvol walnoten.

6. Normandische fondue van camembert

Voor 4 personen: verwarm 2 dl droge witte wijn in de fonduepan en voeg 225 g geraspte emmentaler en 1 el maïzena toe. Laat de kaas smelten in de wijn, blijf onafgebroken roeren. Voeg 250 g stukjes ontkorste camembert toe en roer tot ook deze gesmolten is. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Lekker met stokbrood en rauwe of beetgaar gekookte groenten.

7. Camembert op een sandwich

Voor 4 personen: bestrijk een broodje dun met boter en beleg met een blad Romaanse sla, plakjes camembert, plakjes dadel en groene appel.

8. Camembert op crostini

Voor 4 personen: beleg geroosterde plakjes stokbrood met waterkers, plakjes rijpe camembert en krokant gebakken reepjes rauwe ham.

9. Camemberttaart

Voor 6 personen: rol een blik croissantdeeg uit en bekleed hiermee een ingevette taartvorm van 24 cm doorsnede. Snijd 1 camembert zonder korstjes in plakken en verdeel deze over de deegbodem. Klop 1 ei los met 1 eidooier, 1¼ dl crème fraîche, zout, peper en nootmuskaat en schenk dit over de kaas. Bak de taart circa 30 min. in een voorverwarmde oven op 200°C.

10. Groenterolletjes met camembert

Voor 4 personen: leg lange, geschaafde linten groenten als komkommer, wortel en courgette naast elkaar en leg hierop een puntje rijpe camembert. Rol de groenten op en steek het rolletje vast met een spiesje.

Bereidingstijd: verschillend. Kcal: 281 per 100 g camembert.

Receptuur: Marlies Batelaan. Beeld: Peter Kooijman

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden