null Beeld

10 ideeën met een blikje ansjovis

Restje ansjovis op olie over? Gooi niet weg, dit zoute visje past in zó veel gerechten. Wat dacht je van deze 10 heerlijke hapjes?

  • Paprikasalade

Rooster 3 gele en 3 rode paprika’s 30-40 min. in een op 210 °C voorverwarmde oven tot het vel blazen vormt. Laat de paprika’s in een goed gesloten plastic zak tot lauwwarm afkoelen. Ontvel ze daarna en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snijd de paprika’s in repen en meng ze met zout, peper, 2-3 el kappertjes en 3-4 el olijfolie. Garneer met ansjovisfilets.

  • Tapenade

Pureer 300 g zwarte of groene olijven zonder pit met 40 g ansjovisfilets, 40 g uitgelekte kappertjes, 1 teentje knoflook, 1/2 tl mosterd en 2 el fijngesneden bladpeterselie. Voeg 3-5 el olijfolie toe en zout en peper naar smaak. Lekker op toast.

  • Vitello tonnato

Pureer 150 g uitgelekte tonijn op olie met 3 ansjovisfilets en 1-2 el kappertjes. Voeg 3-5 el mayonaise, 2-4 el crème fraîche, zout, peper en citroensap toe. Serveer de saus bij plakjes gebraden kalfs- of varkensfricandeau.

  • Op een pistoletje

Halveer 1 pistoletje en bestrijk beide helften dun met mayonaise. Beleg het broodje met blaadjes sla, plakjes tomaat, plakjes komkommer, plakjes hardgekookt ei, ansjovisfilets en ringen rode ui. Breng op smaak met zout, peper en basilicumblaadjes.

  • Ansjovis-kruidenboter

Pureer 100 g kruiden (waterkers, dragon, kervel, bladpeterselie) met 5 ansjovisfilets, 2 el kappertjes, 4 zure augurkjes, 3 hardgekookte eidooiers, 150 g zachte boter, 4-5 el olijfolie, het sap van 1/2 citroen en zout en peper. Lekker bij gebakken vis.

  • Bagna cauda

Spoel 24 ansjovisfilets af onder koud water. Dep ze droog en verwarm ze samen met 2 teentjes knoflook in dunne plakjes en 1,5 dl olijfolie op zacht vuur. Blijf met een houten lepel roeren tot de ansjovisfilets uit elkaar vallen en de saus gaat binden. Houd de saus warm boven een waxinelichtje. Serveer met rauwe groenten.

  • Rucolapesto

Pureer 100 g rucola met 25 g basilicumblaadjes, 4-5 ansjovisfilets, 40 g grof gehakte walnoten en 1 teentje knoflook in een vijzel of keukenmachine tot een korrelige pasta. Schenk er 4-6 el olijfolie bij en voeg als laatste 50 g geraspte Parmezaanse kaas toe. Breng op smaak met zout en peper. Lekker door pasta.

  • Pastasalade

Voor 4 personen: meng 300 g beetgaar gekookte pasta met 2 kleine venkelknollen in plakken, 50 g fijngesneden ontpitte zwarte olijven, 12 gehalveerde ansjovisfilets, 4 rijpe tomaten in partjes en 4 el kleine basilicumblaadjes. Roer een dressing van 1 el citroensap, zout en peper en 4-5 el olijfolie. Meng de dressing met de salade.

  • Gevulde eitjes

Halveer 6 hard gekookte eitjes, haal de dooiers eruit en prak deze fijn. Meng ze met 3 fijngesneden ansjovisfilets, 1 el fijngesneden kappertjes en 1 el mayonaise. Vul de lege eitjes hiermee.

  • Zoute koekjes

Pureer 4 ansjovisfilets met 2 el crème fraîche. Rol 1 plakje ontdooid diepvriesbladerdeeg iets uit en bestrijk met het ansjovismengsel. Rol het deeg op tot een rol en laat het, gewikkeld in plasticfolie, 30 min. in de koelkast rusten. Snijd de rol in 10-12 plakjes en bak de koekjes in 12-18 min. krokant in een voorverwarmde oven op 200 °C.

Receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Peter Kooijman

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden