null Beeld

10 Ideeën met gerookte zalm

Heerlijk, gerookte zalm! Lekker als lunch, avondeten of als borrelhap. Daarom: 10 ideeën met gerookte zalm om tijdens vaderdag voor te schotelen.

  • 1. Als tartaar (voor 4 personen)

Meng 300 g blokjes gerookte zalm met 2 el fijngesneden bieslook, 1 el fijngesneden peterselie, 2-3 tl olijfolie, 1-2 tl limoensap, 1/2 tl geraspte limoenschil, zout en peper. Klop 4 el crème fraîche los met zout en peper, 1/2 tl geraspte limoenschil en 1/2-1 tl geraspte mierikswortel en serveer dit bij de zalmtartaar.

  • 2. Gevulde eitjes (voor 12 stuks)

Kook 6 eieren hard, spoel ze koud, pel ze en halveer ze in de lengte. Neem de eidooiers eruit en pureer deze samen met 100 g gerookte zalm, 2-3 el zure room, 1-2 tl fijngesneden dille en zout, peper en limoensap naar smaak. Vul de eitjes met dit mengsel.

  • 3. Witlofblaadjes met zalm (voor 20 stuks)

Pureer 200 g gerookte zalm met 3 el zure room en zout, peper en citroensap naar smaak. Schep dit in 20 witlofblaadjes en garneer met zalmeitjes.

  • 4. Bagel met zalm (voor 1 persoon)

Snijd een bagel doormidden en bestrijk beide delen royaal met verse roomkaas. Beleg het onderste deel met een plak gerookte zalm en bestrooi met fijngesneden bieslook. Dek af met de bovenste helft.

  • 5. Op crostini

Bestrijk plakjes geroosterd stokbrood dun met boter en beleg met blaadjes waterkers en flinterdunne plakjes ongeschilde courgette. Leg daarop dunne plakjes gerookte zalm en garneer met een blaadje dragon.

  • 6. Geurige venkelsoep (voor 4 tot 6 personen)

Bak 1 fijngesneden prei en 3 fijngesneden venkelknollen circa 5 min. op zacht vuur in 2 el olijfolie. Voeg 2 takjes tijm, 1 blaadje laurier en 8 dl groentebouillon toe. Kook de soep circa 20 min. op zacht vuur. Verwijder tijm en laurier en pureer de soep. Klop 1 dl slagroom lobbig en spatel deze door de soep. Breng op smaak met zout en peper en garneer met 150 g reepjes gerookte zalm.

  • 7. Soepstengels voor bij de borrel

Rol dunne reepjes gerookte zalm samen met een blaadje waterkers om dunne soepstengels en serveer als borrelhapje.

  • 8. Zalmbuideltjes

Pureer 100 g gerookte zalm met 3-4 el crème fraîche, 2 el fijngesneden bieslook en zout, peper en citroensap naar smaak. Verdeel de zalmmousse over 6 dunne plakken gerookte zalm. Vorm de zalm tot buideltjes en maak ze vast met sprieten bieslook.

  • 9. Pasta met zalm (voor 4 personen)

Verwarm op zacht vuur 11/2-2 dl slagroom met 300 g reepjes gerookte zalm, 1-2 el fijngesneden dille, zout en peper. Roer de saus samen met 200 g gehalveerde kerstomaatjes door 300-400 g beetgaar gekookte pasta.

  • 10. Frisse salade (voor 4 personen)

Meng 1 avocado in partjes en 300 g reepjes gerookte zalm door de blaadjes van 1 kropsla. Roer een dressing van 1 el citroensap, 1 tl geraspte mierikswortel, 1 tl geraspte sinaasappelschil, zout, peper en 4 el olijfolie. Roer de dressing door de salade. Bestrooi met fijngesneden bieslook.

Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Beeld: Renee Frinking. Styling: Ingrid van Kuringen. Bereiding: Coen Beute

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden