null Beeld

10 ideeen met Roquefort

Dit pittige Franse kaasje is o zo lekker! Warm, koud, met fruit of groente, met vis of vlees.

  • 1 Op crostini

Beleg dun gesneden plakjes ciabatta met een plakje roquefort en een schijfje rijpe handpeer.

  • 2. In een salade voor 4 personen

Roer een dressing van 1 el (cider)azijn, 1 tl mosterd, 3-4 el olijfolie, zout en peper naar smaak. Meng 150 g gehalveerde witte druiven met 100 g slablaadjes, 50 g gehalveerde hazelnoten en 100 g verkruimelde roquefort. Druppel de dressing erover.

null Beeld
  • 3. In hartige taartjes

Bekleed 6 ingevette taartvormpjes van 8-10 cm doorsnede elk met 2 laagjes filodeeg. Snijd 2-3 appels in stukjes en verdeel met 200 g verkruimelde roquefort over de deegbodems. Klop 2 grote eieren los met 2 dl slagroom, zout, peper en een beetje tijm en schenk dit mengsel in de vormpjes. Bak de taartjes circa 30 min. in het midden van een voorverwarmde oven op 180ºC.

  • Met venkel voor 4 personen

Meng in een ovenschaal 4-6 venkelknollen, in stukken gesneden, met zout en peper, 2-3 el olijfolie en 1 takje rozemarijn. Rooster de venkel circa 30 min. in een voorverwarmde oven op 200ºC. Schep halverwege een keer om. Bestrooi voor het serveren met 200 g grof verkruimelde roquefort.

  • 5. In een saus

Prak 150 g roquefort fijn en meng deze met 4 el mayonaise, 1-2 tl citroensap, 3-4 el crème fraîche, 2 fijngesneden sjalotjes en 2 el fijngesneden bladpeterselie. Voeg naar smaak zout en peper toe. Lekker bij hamburgers of bij gebakken varkensvlees.

  • 6. Bij asperges voor 4 personen

Kook 800 g geschilde groene asperges in 6-10 min. beetgaar. Maak een dressing van 2 el olijfolie, 1 el walnotenolie, 1 el citroensap, zout en peper en schenk deze over de asperges. Verkruimel er 125 g roquefort over en serveer met een plak rauwe ham.

  • 7. In de boter

Meng 150 g roquefort zonder korst met 150 g zachte ongezouten boter. Breng op smaak met peper. Lekker bij gebakken vis of bij lamskarbonaadjes.

  • 8. Met mosselen voor 4 personen

Verwarm 1 dl crème fraîche met 100 g verkruimelde roquefort tot de kaas is gesmolten. Voeg 1-2 el pastis (alcoholische anijsdrank) toe en peper naar smaak. Verwarm 300 g gekookte mosselen 1 min. in de saus. Serveer ze aan houten prikkertjes.

  • 9. Op een broodje

Bestrijk een doorgesneden pistoletje heel dun met (lavendel)honing en beleg de onderkant met een flinke toef rucola. Leg daarop een plak roquefort en dek af met de bovenkant van het broodje.

  • 10. In de soep voor 4 personen

Bak 2 fijngesneden preien 5 min. in 1 el olijfolie. Voeg 8 dl groentebouillon toe en 400 g blokjes aardappel en kook de soep circa 15 min. Roer er 1 bosje waterkers door en kook nog 5 min. Pureer de soep en laat 150 g verkruimelde roquefort onder zacht verwarmen smelten in de soep (laat niet meer koken!). Garneer met blaadjes waterkers.

Productie & Receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Renée Frinking.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden