null Beeld

100 worden? Die kans is groter wanneer dit familielid ook een hoge leeftijd heeft bereikt

Moeders geven de lange levensduur door aan hun kinderen, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Wetenschappers dachten lang dat beide ouders invloed hadden op de levensverwachting, maar dit blijkt niet het geval.

Demi Schoenmakers

Doorgegeven

De onderzoekers hebben jarenlang 421 families gevolgd, waarvan een groot deel ouder dan 90 jaar is geworden. Als je kijkt naar de extreem langlevenden en hun familieleden, blijkt dat de levensverwachting vooral wordt doorgegeven via de moeder.

Logisch

Op zich is de verklaring logisch. De moeder draagt het kind negen maanden lang met zich mee en als de moeder gezond is, zal het kind automatisch ook gezonder zijn. Dus grote kans dat wanneer de moeder een mooie leeftijd mag bereiken, de zoon en dochter ook een lang leven beschoren is.

DNA

De overerving van een lang leven verloopt dus via de moeder en dit ligt waarschijnlijk aan het zogeheten mitochondriale DNA. Dit DNA krijgt het kind alleen van de moeder, terwijl ander DNA van beide ouders afkomstig is. Dit nieuws brengt de onderzoekers weer een stap dichterbij het achterhalen van de genen voor een langer leven, zegt onderzoeker en hoogleraar moleculaire epidemiologie Eline Slagboom. "Wij weten nu nog preciezer wiens genen we in kaart moeten brengen om uit te vinden hoe het komt dat mensen extreem oud, maar ook vooral gezond oud worden."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden