Kruidenmengsels Beeld Getty Images
KruidenmengselsBeeld Getty Images

10x Zo maak je zelf de lekkerste kruidenmixen

De kans is groot dat ook jij weleens een zakje of potje kruidenmix koopt in de supermarkt. Zonde, je kunt ze namelijk om verschillende redenen beter zelf maken.

Demi SchoenmakersGetty Images

Want zelfgemaakte kruidenmengsels zijn naast lekkerder én goedkoper, ook nog eens een stuk gezonder.

Veel zout of paneermeel

Om een maaltijd lekker op smaak te brengen, gebruiken veel mensen kruidenmixen. Hartstikke handig, want alle kruiden die je nodig hebt zitten precies in de juiste verhouding in één potje of zakje. Toch word je daarin vaak misleid. Het smaakt misschien lekker, maar veel kruiden en specerijen zitten er niet in.

Zo blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond maar weer dat je kruidenmengsels toch echt beter zelf kunt maken. Je wordt volgens hen in de supermarkt vaak bedonderd. In een zakje of potje kruidenmix zitten héél weinig kruiden en specerijen, soms maar een paar procent. De rest is goedkope opvulling, zoals zout, suiker, (paneer)meel of groente. En dat maakt de kruiden niet per se gezonder...

Zo zouden de gehaktmixen van Lidl en Aldi voor driekwart uit zout bestaan. Maar het kan nog erger: de gehaktkruidenmix van Jumbo is voor 80% paneermeel en bevat slechts 0,04% kruiden, zegt de Consumentenbond. “Dat fabrikanten ze in werkelijkheid vol stoppen met goedkope ingrediënten is misleidend en in het geval van zout ook nog eens ongezond”, zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. Sommige kruidenmixen bevatten zelfs al meer dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid zout per dag.

Goedkoop én lekker

Ga daarom zelf eens aan de slag. Het maken kruidenmengsels is helemaal geen straf. Het is vaak lekkerder, goedkoper en bovendien helemaal niet moeilijk. Vooral als je in één keer meerdere mixen ebn grotere hoeveelheden maakt, want veel specifieke kruiden en specerijen heb je voor verschillende mixen nodig. Nog een voordeel: je kunt de kruidenmengsels afstemmen op je eigen smaak. Voor wat pit, kun je wat extra chili toevoegen. Geen fan van koriander? Laat je dit kruid gewoon weg. Ideaal!

Onderstaande kruidenmixen zijn voor een grote maaltijd. Zijn de kruiden ter voorbereiding en wil je de mengsels vervolgens opbergen in kruidenpotjes? Doe dan de ingrediënten keer drie of vier en bewaar ze goed luchtdicht afgesloten, dan gaan ze een poosje mee:

Gehaktkruidenmix

Dit heb je nodig voor gehaktkruiden:

  • 1 theelepel gemalen witte peper
  • 1 theelepel gemberpoeder (djahe)
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • ½ theelepel gemalen nootmuskaat
  • Een mespunt chilipoeder

Kipkruidenmix

Dit heb je nodig voor kipkruiden:

  • 1 theelepel gemalen peper
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel gemberpoeder (djahe)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel gemalen komijn (djinten)
  • ½ theelepel gemalen selderijzaad
  • ¼ theelepel kurkumapoeder (koenjit, geelwortel)
  • Een mespunt chilipoeder

Ras-el-hanout

Dit heb je nodig voor ras-el-hanout:

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • ½ theelepel gemberpoeder (djahe)
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • ¼ theelepel kurkumapoeder (koenjit, geelwortel)
  • ¼ theelepel gemalen zwarte peper
  • ¼ theelepel gemalen kardemom
  • ¼ theelepel gemalen nootmuskaat

Garam masala

Dit heb je nodig voor garam masala:

  • 2 eetlepels komijnzaad
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 2 theelepels peperkorrels
  • ½ theelepel venkelzaad
  • ½ theelepel hele kruidnagels
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
  • ½ theelepel kardamom peulen (zaden verwijderen na het verwarmen)
  • 1 laurierblaadje

Deze kruidenmix vergt net iets meer werk dan alleen door elkaar roeren. Zó maak je het:

  1. Gebruik een droge, niet ingevette pan en verwarm deze. Rooster alle hele kruiden een paar minuten, voeg dus nog niet de gemalen kruiden toe
  2. Doe vervolgens alle kruiden in een vijzel of kruidenmolen en laat ze even afkoelen
  3. Pel de kardemompeulen en maal alle kruiden in de vijzel of kruidenmolen
  4. Wacht tot de kruiden helemaal koud en droog zijn, voordat je ze in een afgesloten potje stopt.

Italiaanse kruidenmix

Dit heb je nodig voor Italiaanse kruiden:

  • 2 theelepels gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel gedroogde tijm

Je kunt eventueel nog gedroogde peterselie, knoflookpoeder en wat peper en zout toevoegen voor extra veel smaak.

Tacokruidenmix

Dit heb je nodig voor tacokruiden:

  • 3 theelepels chilipoeder (of minder als je niet van pittig houdt)
  • 1½ theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • ¼ theelepel uienpoeder
  • ¼ theelepel rodepepervlokken
  • ¼ theelepel gedroogde oregano

Stoofvleeskruidenmix

Dit heb je nodig voor stoofvleeskruiden:

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel gemberpoeder (djahe)
  • 1 theelepel kardemonpoeder
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel pimentpoeder
  • ½ theelepel knoflookpoeder

Goulashkruidenmix

Dit heb je nodig voor goulashkruiden:

  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1 theelepel gemalen mosterdzaad
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • ½ theelepel karwijzaad (kummel)
  • ½ theelepel gemalen laurier

Viskruidenmix

Dit heb je nodig voor viskruiden:

  • 4 theelepels gemalen mosterdzaad
  • 2 theelepels gedroogde dille
  • 1 theelepel gemalen witte peper
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • ½ theelepel gemberpoeder (djahe)
  • ¼ theelepel gemalen nootmuskaat

Speculaas- en koekkruidenmix

Dit heb je nodig voor koekkruiden:

  • 4 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • ½ theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • ½ theelepel gemalen anijszaad
  • ½ theelepel gemberpoeder (djahe)
  • ¼ theelepel gemalen kardemom

Verse kruiden drogen? Dit is de beste manier:

Bron: Consumentenbond, Voedingscentrum, Lekker & Simpel, Healthy Vega, Rutger Bakt

Zo maak je zelf de lekkerste kruidenmengsels Beeld Getty Images
Zo maak je zelf de lekkerste kruidenmengselsBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden