null Beeld

11 bruidsfotografen onthullen: ‘Op dát moment wist ik: dit huwelijk is gedoemd te mislukken’

Bruidsfotografen zien alle mooie momenten op een trouwdag van heel dichtbij: de voorbereidingen thuis, de blik in de ogen van de bruidegom als hij voor het eerst zijn bruid ziet, de kus... Maar ze zien soms ook minder mooie dingen.

Linda Almekinders

Deze 11 tekenen zijn een voorbode van een slecht huwelijk, volgens huwelijksfotografen.

1. Als het bruidspaar geen emotionele band heeft

"Als bruidsfotograaf kijk ik acht, tien, twaalf of soms nog meer uur door een lens naar een bruid en bruidegom", schrijft een fotograaf op Reddit. "We focussen de hele dag op hun interactie, zonder alles wat eromheen gebeurt. We zoeken naar de momenten van contact, van intimiteit of van een emotionele band." Dát zijn de momenten die de fotograaf wil vastleggen. "Als die momenten er gedurende een hele dag amper zijn, dan is het al vrij snel duidelijk..."

2. Als de bruid de bruidegom niet wil zoenen voor de foto's

"Het eerste huwelijk dat ik fotografeerde was bij het Museum of Art in Philadelphia", schrijft fotograaf Colmes. "Het bruidspaar poseerde voor een kusfoto, maar toen ik hen vroeg om echt te kussen, zei de bruid met een piepstemmetje 'oh nee, dankjewel'."

3. Als de bruidegom zelf zijn zorgen uit

Dit voorspelt ook niet veel goeds: "Toen ik op het toilet mijn handen stond te wassen, kwam de bruidegom binnen. Ik maakte een compliment over hoe goed de dag was verlopen en grapte dat dat een goed teken was voor de toekomst. Zijn reactie was, op apathische toon: 'Dat moeten we nog maar zien'. En hij liep weg."

4. Als er geen interactie is tussen het koppel

"Over 1 koppel dat ik fotografeerde maak ik me grote zorgen. De bruid was een wrak tijdens de hele ceremonie en was tijdens de receptie zo gespannen, dat ik geen enkele mooie foto van haar kon maken. Ze zag er zo ongelukkig en gestrest uit. Ondertussen had de bruidegom de grootste lol met zijn vrienden, zonder naar zijn bruid om te kijken, of op haar paniek te reageren."

5. Als het koppel focust op de bruiloft, in plaats van het huwelijk

"We voeren voorafgaand aan de bruiloft al gesprekken met een koppel, en luisteren naar hun speeches en gesprekken op de trouwdag zelf. Het wordt in korte tijd heel snel duidelijk wat hun focus is. Veel jonge koppels praten alleen over de trouwdag zelf, maar hebben nog helemaal niet nagedacht over het huwelijk dat volgt", zegt een ervaren fotograaf. "Bij oudere koppels, die soms voor de 2e keer trouwen, ligt die focus vaak wel goed."

6. Als de bruid met de fotograaf flirt

"Toen ik net begon met dit werk, assisteerde ik bij een andere fotograaf op een huwelijk. Een knappe kerel was het", schrijft een Reddit-gebruiker. "Tijdens de receptie kwam de bruid naar de fotograaf toe en vertelde hem dat ze een 'open relatie' zouden hebben tijdens het huwelijk. Ze bood zichzelf eigenlijk bij hem aan, maar hij weigerde beleefd."

7. Als het aansnijden van de taart te serieus wordt genomen

Je kent het wel: na het aansnijden van de bruidstaart geven de bruid en bruidegom elkaar een hapje. En dan probeert altijd wel een van de twee slagroom op de neus van de ander te smeren. Als de ander dan kribbig wordt, is dat géén goed teken, zegt een fotograaf op Reddit. "Het is een teken van het soort minachting dat een relatie kan verwoesten. Zelfs als je die slagroom écht niet op je gezicht wilt, moet je jezelf vermannen en erom kunnen lachen."

8. Als de speeches van vrienden en familie niet veel goeds voorspellen

De vrienden en familie die een speech mogen geven op een huwelijk, zijn over het algemeen de mensen die het paar het beste kennen. "Wat die mensen zeggen in hun speech geeft veel weg over hoe de relatie tussen het koppel is. Ik heb speeches gehoord die ontzettend oprecht en ontroerend waren. Maar ik heb ook speeches gehoord die totaal geen indruk maakten. Als het voor familie en vrienden al moeilijk is om te kunnen zeggen waarom het bruidspaar een goede match is, dan is dat een slecht teken." Ook de gesprekken van de familie en vrienden op de borrel zeggen veel: "Hoe de bruidsmeisjes kletsen, de lichaamstaal van de ouders, hun blikken: het zegt allemaal heel veel over hoe ze denken over dit huwelijk."

9. Als het bruidspaar niet kan stoppen met kibbelen

"Ik maak me altijd zorgen om de koppels die tijdens hun hele trouwdag bitchy opmerkingen naar elkaar maken. Volgens mij liggen je prioriteiten dan verkeerd", zegt een Reddit-gebruiker die regelmatig huwelijken fotografeert. "Ik ken je pas acht uur en weet al precies waar je ontevreden over bent."

10. Als de telefoon belangrijker is dan de partner

Smartphones op een bruiloft zijn vaak een punt van discussie: "Ik heb zelfs een keer meegemaakt dat een bruidegom met zijn telefoon bezig was, toen hij naar het altaar liep. Zijn bruid was er niet erg blij mee."

11. Als er spanning is tussen de bruidegom en iemand anders dan zijn bruid

En dat kan ook iemand anders zijn dan het bruidsmeisje of het nichtje van de bruid, weet deze fotograaf. "Ik heb een keer meegemaakt dat er meer sexuele spanning hing tussen de bruidegom en zijn eigen (mannelijke) getuige, dan tussen de bruidegom en de bruid."

De leukste artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Good Housekeeping, Mirror, Reddit. Beeld: iStock

Laura's bruiloft werd extra speciaal dankzij haar jong dementerende moeder:

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden