null Beeld

11 ‘super powers’ die bij taakomschrijving Queen Elizabeth horen

Queen Elizabeth is niet zomaar een lintjesknipper. Bij haar functie komen heel veel leuke extra's kijken. Dit zijn de 11 dingen die je nog niet wist over de Engelse koningin en haar functie. 

1. Ze mag rijden zonder rijbewijs

Ze heeft zelfs geen nummerbord nodig. Overigens heeft ze een team chauffeurs paraat, maar ze rijdt zelf als de beste: tijdens WO II karde ze rond in een militaire truck, en ooit nam ze de Saoedische prins Abdullah mee voor een rondje over landgoed Balmoral, terwijl vrouwen in zijn land niet eens mogen rijden. Right on. (Of eh, ride on ;-)) Hier zit ze achter het stuur van een dikke Range Rover trouwens, haar favoriete wagen:

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

2. Ze kan reizen zonder paspoort

Een van haar vele taken is om leiders en royals over de wereld te bezoeken. En daar heeft ze dus geen ID voor nodig. Aangezien zij degene is die paspoorten uitgeeft (in naam, niet persoonlijk natuurlijk: ze heeft wel wat beters te doen), heeft ze er zelf geen nodig. Scheelt weer een uurtje bij de douane!

3. Ze kan landen de oorlog verklaren

Alhoewel, op papier heeft ze daar de macht toe, maar in het echt is het de premier die dat samen met het kabinet doet.

4. Ze is eigenaar van alle zwanen

Hallo, hoe gaaf is dat? Nou ja, in ieder geval alle zwanen in de Thames dan. Vroeger waren de zwanen een belangrijke voedselbron (!), maar nu zijn ze een beschermde diersoort. Hier keurt Elizabeth haar zwanen bij de jaarlijkse telling - hét moment om te kijken of het goed gaat met de vogels:

null Beeld

5. Het wordt nog beter: ze is óók de baas van alle dolfijnen

En de walvissen. En de bruinvissen en steuren. Eigenlijk alle soortgelijke wezens binnen een straal van 3 mijl van de Britse kust. Dit als gevolg van een wet die nog stamt uit 1324 en nooit is veranderd.

6. Ze kan geld krijgen wanneer ze maar wil

Er staat namelijk een pinautomaat in de kelder van Buckingham Palace. De exclusieve Coutts-bank heeft er daar eentje neergezet speciaal voor de royals. Handig.

7. Ze kan niet vervolgd worden, of anderszins een rol spelen in rechtszaken

Ze geniet als monarch immuniteit, koninklijke onschendbaarheid. Als koningin kan ze niets fout doen en hoeft ze ook nooit te getuigen tegen anderen. 't Gaat om een historische regel die volgens wetenschappers in deze moderne tijd waarschijnlijk in twijfel wordt getrokken mocht ze echt iets uithalen (of weten van iets) dat niet door de beugel kan. Misschien heeft ze dat zelfs al wel gedaan, kijk maar hoe ondeugend ze hier kijkt:

null Beeld WireImage
Beeld WireImage

8. Ze heeft 2 verjaardagen

Voordat je denkt dat ze op 2 dagen geboren is (zelfs Elizabeth heeft niet zulke superpowers); het gaat om een viering in juni én een persoonlijk verjaardagsfestijn op haar geboortedag 21 april. Vanwege het onvoorspelbare Britse weer worden koninklijke verjaardagen voor het publiek meestal tegen de zomer gevierd. Op haar echte verjaardag, 21 april, hoor je door heel Londen saluutschoten: 41 in Hyde Park, 21 in Windsor Great Park en 62 bij de Tower of London, maar verder viert ze het klein. Op een zaterdag in juni, haar grootse 'tweede verjaardag' bezoeken alle royals de spectaculaire 'Trooping the Colour parade'.

9. Ze hoeft geen belasting te betalen

Denk maar niet dat er automatisch een blauwe enveloppe bij Hare Majesteit in de bus valt. Nee, daar vráágt ze om. Want hoewel ze geen belasting hoeft te betalen, doet ze dat wel, sinds 1992. Vinden de mensen leuk.

10. Ze kan de Australische regering naar huis sturen

En nieuwe leden benoemen, omdat ze sinds 1953 de koningin van Australië is. In 1975 gebeurde dat bijvoorbeeld, toen haar afgevaardigde John Kerr de premier ontsloeg tijdens een regeringscrisis. Naast Engeland en Australië, is ze ook 'head of state' in (ga er even voor zitten:) Antigua en Barbuda, de Bahama's, Barbados, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, de Salomonseilanden en Tuvalu.

11. Ze heeft haar eigen persoonlijke hofdichter

'Poet laureate' is een erebaan en deze dichter wordt door de koningin gekozen. Het moet iemand zijn wiens werk van nationale betekenis is. Een lucratieve klus is het niet: de scribent krijgt £200 per jaar en een vat sherry. Een vat ja, vol sherry. Carol Ann Duffy zit tot 2019 die sherry te drinken, daarna wordt er weer iemand anders aangewezen.

Kortom... Het leven van Queen Elizabeth is niet zoals dat van jou en mij. Kan ze zelf ook niet helpen:

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onlangs maakten de Britten zich trouwens nog ernstige zorgen om hun Queen:

LEES OOK:

Bron: Little Things, Business Insider. Beeld: Getty.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden