null Beeld ANP
Beeld ANP

12 miljoen voor eerlijke vinder die winnend lottobiljet teruggaf aan eigenaar

Eerlijkheid duurt het langst, zeggen we vaak. En dat klopt, want een eerlijke vinder die een winnend lottobiljet teruggaf aan de eigenaar krijgt zelf nu ook een mooi bedrag.

Demi SchoenmakersANP

In 2011 vond een Franse vrouw heel toevallig een lottobiljet. Ze ging ermee naar de winkel en het bleek het winnende lot te zijn van de trekking van 13 september 2011. De eigenaar van het lot had maar liefst 163 miljoen euro gewonnen.

Kassabon

Enkele dagen later meldde de eigenaar zich bij de loterijorganisatie. Hij zei dat hij de koper was van het winnende lot en had zelfs nog de kassabon om het te bewijzen. Toch kon hij daar niet veel mee, want de Française had het winnende lot in haar bezit.

Compromis

De loterijorganisatie kon het geld hierdoor aan geen van beiden uitkeren. De winnaar had daar zowel de kassabon als het lot voor nodig. De twee moesten dus onderling tot een afspraak komen. Al snel kwamen ze tot een compromis. De vrouw zou geen aanspraak meer maken op de jackpot en de eigenaar van het lot zou de vrouw een schadevergoeding van 7,5% geven. Dat was maar liefst 12 miljoen euro.

Rechter

Toch viel het erg tegen bij de vrouw. De Franse belastingdienst constateerde dat de Française dat jaar ‘buitengewone’ inkomsten had van 12 miljoen euro en moest daar 4,3 miljoen inkomstenbelasting over betalen. De eerlijke vindster stapte naar de rechter. Maar liefst 8 jaar later heeft ze haar gelijk gekregen. Winst uit loterijen valt niet onder de inkomstenbelasting en haar schadevergoeding mag inderdaad als lottowinst worden gezien.

De vrouw kan nu dus eindelijk van haar 12 miljoen euro genieten. Ook kreeg ze 2000 euro extra voor alle juridische kosten die ze heeft gemaakt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden