null Beeld

12 signalen dat een huwelijk strandt in een scheiding

Je hoopt natuurlijk dat het er nooit van komt: een scheiding. Maar herken je deze 12 signalen, dan is de kans op een relatiebreuk nét iets groter.

Tessa Heinhuis

Laten we hopen dat om wie het ook gaat, iemand er op tijd bij is om er nog wat aan te doen.

 1. De bruid had vóór de bruiloft al haar twijfelsVolgens een recent onderzoek blijkt dat wanneer de bruid voorafgaand aan de trouwdag al enige twijfels heeft, dit de kans op een scheiding verdubbelt. Het gekke is wel dat wanneer de bruidegom twijfels heeft voordat-ie het jawoord geeft, dit niet uit lijkt te maken.
 2. Het stel is jong getrouwd - of na hun 32steAls je jong settelt dan vergroot dit je kans op een scheiding. Dit komt met name omdat mensen 10 of 15 jaar later hele andere personen zijn dan toen. Een nieuw onderzoek laat zien dat koppels die na hun 32ste in het huwelijksbootje stappen ook meer kans hebben om uit elkaar te gaan. Elke maand die ze vanaf hun 32ste wachten met trouwen vergroot de kans op een scheiding met 5%.
 3. Het gezin heeft 2 dochtersWanneer ouders samen 2 meiden hebben gekregen vergroot dit de kans op een eind van een huwelijk met maar liefst 43%. Heeft een stel 2 jongens, dan is de kans op een scheiding zo'n 6% lager. Dit komt waarschijnlijk omdat in dit soort gezinnen vaders meer betrokken worden bij het doen van vader-zoonactiviteiten, en dus meer 'bij het gezin horen'. Dit is uiteraard beter voor band tussen de ouders.
 4. Scheidingen zitten in de familieZijn je eigen ouders gescheiden? Dan heb je helaas 40% kans dat jij uiteindelijk hetzelfde doet. En zijn je ouders na hun breuk hertrouwd, dan is de kans zelfs 91% dat je ooit gaat scheiden.
 5. Een kind met een stoornisOuders van kinderen met ADHD hebben 23% meer kans om niet voor altijd bij elkaar te blijven.
 6. GeldproblemenAls één van de twee meer geld uitgeeft terwijl het koppel schulden heeft, is de kans op een 'break-up' 45%. Daar kunnen wij ons nog wel iets bij voorstellen.
 7. De bruidegom fronst op foto'sOpmerkelijk maar waar: het blijkt uit onderzoek zo te zijn dat mannen die op hun schoolfoto's fronsen in plaats van lachen, 5 keer meer kans hebben op een relatiebreuk. Zouden ze gewoon chagrijniger zijn tegen hun vrouw?
 8. Eén van de twee rooktAls één van de twee in een relatie rookt dan heeft een liefdespaar 75% tot 91% meer kans om een advocaat te bellen. Waarom? Dit komt doordat de twee mogelijk totaal verschillende waardes en manieren van leven hebben. En dat botst na verloop van tijd.
 9. Het eerste kind is geboren in minder dan 8 maanden na de bruiloftIs het eerste kind van een koppel geboren binnen 8 maanden na de bruiloft, dan is de kans dat ieder een eigen weg gaat wel 24% groter.
 10. Verkeerd beroep43% van de dansers en choreografen gaan scheiden en van al het barpersoneel scheidt 38%. Maar ook mensen die werkzaam zijn in de zorg hebben een kans van 29% om uit elkaar te gaan.
 11. De vrouw verdient meer dan de manAls de vrouw meer geld verdient dan de man kan dit voor problemen zorgen. Wanneer de vrouw des huizes meer dan 60% van het totale gezinsinkomen verdient dan verdubbelt dit de kans op een breuk.
 12. De vrouw is ouder dan de manVrouwen die 1, 2 of 3 jaar ouder zijn dan hun partner hebben 53% meer kans om hun huwelijk te eindigen.

In 2014 eindigden ruim 1800 partnerschappen in Nederland in een scheiding, 16 % meer dan het jaar ervoor. Gelukkig zijn er uiteraard áltijd uitzonderingen op de regel. Dus houd je niet al teveel aan deze lijst vast: wie weet is het bij jullie precies anders!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden