null Beeld

13x bewerkt voedsel dat volgens deskundigen wél goed voor je is

Bewerkt voedsel heeft over het algemeen niet een al te beste reputatie en in veel gevallen is dat terecht. Maar: in heel veel gevallen ook niet. 

Susan Dalstra

Er is namelijk ook genoeg eten dat bewerkt is, wat je toch zonder schuldgevoel kan eten. Dit zijn de producten die voedingsdeskundigen helemaal goedkeuren:

LEES OOK: MET WANDELEN VERBRAND JE MEER CALORIEEN DAN WERD GEDACHT

  1. YoghurtYoghurt is een perfecte bron van proteïne, vitamine B12, calcium en probiotica. Lees voordat je yoghurt koopt wel even het etiket en ga voor de variant waarin per portie minder dan 12 gram suiker zit. Ga niet voor yoghurt met vruchtenpuree, maar voeg zelf vers fruit toe.
  2. Groenten uit het vriesvakLaat je niet afschrikken door de kartonnen doos om de groente: ingevroren groente behoudt zelfs de meeste voedingsstoffen – dat komt doordat ze worden geplukt en ingevroren op het moment dat ze qua voedingsstoffen het meest waardevol zijn.
  3. Tomatensaus of -pureeEen zelfgemaakte tomatensaus is misschien het lekkerst, maar niet per se het gezondst. Dit is het ding: tomatensaus bevat meer lycopeen dan verse tomaten. Lycopeen gaat onder meer de strijd aan met vrije radicalen en beschermt je tegen kanker. Ga wel voor de tomatensaus waarbij suiker niet tussen de eerste drie ingrediënten op het etiket staat en waar minder dan 140 mg zout per portie in zit.
  4. ZuurkoolMisschien niet in combinatie met een hotdog, maar zuurkool zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Door het fermentatieproces is zuurkool rijk aan probiotica die je helpen bij de spijsvertering. Daarnaast bevat het veel vezels en vitamine A en C.
  5. Kikkererwten en bonen uit blikWit, bruin of rood: voor welke bonen je ook gaat, neem ze op in je voedingspatroon. Laat je niet weerhouden door het blik; bonen zijn een fantastische bron van proteïne, ijzer, vezels en bevatten ook nog eens weinig vet. Ook hier geldt: lees het etiket en ga voor de variant met het minste zout.
  6. GranolaDit is een ingewikkelde, want veel granola-soorten zitten vol suiker. Sommigen zijn echter een heel goede bron van vezels en proteïne. Helaas stoppen veel fabrikanten er onnodig extra suiker of honing in. Zoek granola waarop duidelijk staat vermeld dat er geen extra suiker is toegevoegd en ga voor eentje met minder dan 10 mg per portie.
  7. Ongezoete amandelmelkEen prima optie voor iedereen met een lactoseintolerantie. Wees alleen alert op merken die nog allerlei dingen aan de melk toevoegen. Vaak wordt aan ongezoete amandelmelk nog allerlei stoffen toegevoegd die de melk dikker maken en meer op gewone melk laten lijken. Zoek naar amandelmelk dat alleen noten en ongefilterd water bevat – meer ingrediënten zijn echt niet nodig.
  8. Biologische jamIn jam zit inderdaad suiker, maar als je een theelepeltje jam op je cracker of boterham smeert is er niks aan de hand. Sterker nog: je krijgt er ook nog eens dosis antixoidanten en phytonutrienten bij en die zijn hartstikke goed voor je. Maar: ga wel voor de biologische jam, want de normale kan overblijfselen van pesticiden bevatten – en die wil je nou net niet op je boterham.
  9. Ingevroren pizzaWe begrijpen dat dit nogal een verrassing is. Pizza is dan ook niet helemaal onschuldig; de korst is gemaakt van geraffineerd brood en de calorieën lopen al snel op. Maar volgens The Nutrition Twins is de kaas op die pizza rijk aan calcium en de tomatensaus heel geconcentreerd. Dat betekent dat je heel veel van dat zojuist genoemde goedje lycopeen binnenkrijgt. Ga echter altijd voor een vegetarische variant en mijd toevoegingen als peperoni. Dat vlees zit vol verzadigd vet. Ga dus voor pizza met alleen kaas of kaas met groente – en als je dan ook nog eentje kan vinden met een volkoren korst, zit je helemaal gebakken.
  10. Ingevroren fruitNet als ingevroren groente geldt ook voor ingevroren fruit dat het vol zit met voedingsstoffen – minstens zoveel als gewoon vers fruit. Je kunt er lekker lang mee doen waardoor het voedselverspilling tegengaat. Ga voor een merk dat echt alleen het fruit heeft ingevroren en er niet nog allerlei suikers aan toe heeft gevoegd.
  11. AugurkenAugurken werden gefermenteerd en ingepot om voedselbederf tegen te gaan. Dankzij die fermentatie zijn augurken rijk aan probiotica – wat de darmen gezond houdt. Bovendien bevatten ze weinig calorieën, wat de augurk de perfecte lichte snack maakt.
  12. Pure chocolaWist je vast al, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: chocola is goed voor je. Let wel: pure chocola die minstens 70% cacao bevat. De flavanoïden in chocola verlagen de bloeddruk en verbeteren het cholesterol. Je maakt ook nog eens extra serotonine aan, wat wonderen doet voor je humeur.
  13. PindakaasWie is er niet groot mee geworden? Pindakaas is een prima bron van vezels en bevat onverzadigd plantaardig vet. Wees er wel een beetje zuinig mee, want het blijft een calorieknaller. Check vooraf ook even het label op 'gehydrogeneerd vet': een sjiek woord voor transvetten – die dus weer heel ongezond zijn.

Bron: Time.com. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden