null Beeld

14 dingen waar je geen sorry voor moet zeggen

Vrouwen hebben er nogal een handje van zich overal voor te verontschuldigen. Het woordje ‘sorry’  flapt er iedere dag wel een paar keer uit zonder dat je er zelf erg in hebt. En het stomste is nog wel dat je dan ook nog eens 'sorry' zegt voor onbenullige dingen die helemaal niet jouw excuses verdienen. Daarom: 14 dingen waar je voortaan geen sorry meer voor gaat zeggen.

Susan Dalstra

1. Nee zeggen tegen een vriendin die wil afspreken

Je vriendin wil graag met je afspreken om op het terras bij te praten. En hoe leuk je vriendin ook is, je hebt nog 1001 dingen te doen en wil eigenlijk gewoon een avondje thuis zijn. Prima excuus om nee te zeggen – zonder sorry.

2. Je gevoelens

Aan je gevoelens kun je niet zoveel doen, die zijn er gewoon (of niet). Accepteer dat en zie in dat het oké is om soms gewoon boos of verdrietig te zijn en je omgeving dat gewoon heeft te respecteren.

3. Niet blij zijn met een cadeau

Heb je van een ver familielid een draak van een kunstwerk als souvenir uit Kenia gekregen dat je nog niet eens op je toilet zou zetten? Bedank dan hartelijk voor het cadeau en zoek er vervolgens een mooi plekje voor op zolder. Of op de vrijmarkt. Of bij de Kringloopwinkel.

4. Midden op de dag een dutje doen

Trek die gordijnen dicht en kruip onder de lakens: soms heb je gewoon even een middagdutje nodig om de rest van de dag weer aan te kunnen. Niets om je voor te schamen en al helemaal niet om sorry voor te zeggen.


5. Dingen in je eentje doen

Soms wil je gewoon even met jezelf zijn. Heeft iedereen nodig. Volkomen normaal.

6. Een kant kiezen

Je durft je uit te spreken en daar is niets mee. Je omgeving komt er wel overheen.

7. Mensen in je omgeving die niet blij zijn

Klinkt misschien hard, maar toch: je bent niet verantwoordelijk voor andermans geluk. Wees er voor ze, maar neem niet de verantwoordelijkheid op je en probeer niet alles wat om je heen gebeurt op jezelf te betrekken.


8. Hoe je lichaam eruit ziet

Je lichaam doet zoveel voor je, dus wees trots op wat het allemaal kan en laat niemand je ooit het gevoel geven dat het niet goed genoeg is.

9. Make-up dragen in de sportschool

Je hebt fitnesstypes die make-up dragen in de sportschool zo ongeveer het belachelijkste vinden wat je kunt doen. Maar ook al heb je drie lagen foundation met rode lipstick en fladderende nepwimpers op omdat het je een zekerder gevoel geeft: gewoon doen.

10. Je bedenken

Soms bedenk je later opeens dat die beslissing eigenlijk helemaal niet goed voor je uitpakt. Zo lang je kunt leven met de consequenties en de mensen om je heen niet al teveel last hebben van je besluiteloosheid, is er niets aan de hand.

11. Op vrijdagavond in bed liggen met een bak roomijs en Netflix

Bestaat er iets beters dan dat? Het enige dat zo’n avond verpest is je eigen schuldgevoel. Let it go.

12. Een afspraak afzeggen zonder ‘legitieme’ reden

Een koffieafspraak afzeggen omdat je op zaterdagochtend liever uitslaapt is geen schande. De kans zit er dik in dat degene met wie je die afspraak hebt zich ook graag nog even omdraait.

13. Je grenzen bewaken

Natuurlijk ben je een pleaser, maar dat hoeft niet ten koste te gaan van jezelf. Als mensen over je grenzen gaan en dat ten koste gaat van je geluk, is het meer dan prima om ‘nee’ te zeggen. Zonder verontschuldigingen.

14. Gepassioneerd zijn over iets waar je in gelooft

Zeg geen sorry als je je mond opentrekt over iets dat belangrijk voor je is.

Bron: The Huffington Post. Beeld: iStock

LEES OOK:

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden