Teun Toebes met medebewoner Ad. Beeld Op1
Teun Toebes met medebewoner Ad.Beeld Op1

22-jarige verpleeghuisbewoner Teun Toebes steelt harten van ‘Op1’-kijkers

Teun Toebes (22) woont niet in een studentenhuis, zoals zijn leeftijdsgenoten. Hij woont al een jaar in een verpleeghuis. Niet omdat dat moet vanwege zijn gezondheid of zijn werk, maar omdat hij dat wil: samenwonen met mensen met dementie. Bij Op1 praat hij over zijn bijzondere leefomgeving en steelt daarmee de harten van de kijkers.

Op tv gezien

Teun is afgestudeerd hbo-verpleegkundige. Tijdens zijn stage kwam hij in aanraking met mensen met dementie en dat raakte hem zo, dat hij vorig jaar besloot om in een verpleeghuis te gaan wonen. “Ik maak me zorgen om hoe we met mensen met dementie omgaan in onze samenleving. Ik vind dat ze meer verdienen dan ze nu is gegund”, legt hij zijn beslissing uit in Op1. Teun legt uit dat hij kracht krijgt van mensen met dementie en zich in wil zetten voor hun kwaliteit van leven.

Teun vindt namelijk dat de manier waarop we naar verpleeghuizen en mensen met dementie kijken, onterecht is. “Mensen begrijpen het niet, hun blik op verpleeghuizen is gericht op verval van plezier in het leven. Het is niet alleen een plek om dood te gaan”, legt hij uit. “Het systeem is ingericht en gefocust op veiligheid. Het voelt als een veiligheidsdienst, maar dat is niet wat zorgverleners of familie willen. Fundamentele mensenrechten worden aangetast door mensen gedwongen binnen te houden.”

Mooi leven

Teun wil laten zien dat mensen met dementie waardig zijn om nog een mooi leven te hebben. Zijn medebewoners en hij gaan dan ook met elkaar om als doodnormale huisgenoten. Samen met huisgenoot Ad drinkt hij regelmatig een biertje. “Het is echt een maatje geworden”, zegt Teun over hem. Huisgenoot Muriëlle geeft Teun liefdesadvies. Andersom is ook Teun haar klankbord. “Hij heeft altijd een luisterend oor voor iedereen. Het is fijn als ik Teun zie”, zegt Muriëlle, die ook aan de Op1-tafel zit. En ze weet dat ze niet de enige bewoner is die een goede band met Teun heeft. “Ad is dol op jou”, zegt ze dan ook over haar medebewoners. “Ik ook op Ad”, reageert Teun daarop.

Ondanks de gezellige sfeer, komen vrienden van Teun niet graag langs in het verpleeghuis voor een borrel. “Terwijl het betekent niet dat je niet meer dronken mag worden!” zegt de 22-jarige stellig.

Teun zet zich dan ook actief in om aandacht te vragen voor mensen met dementie en de manier waarop zij worden behandeld en bekeken door de samenleving. Zo is hij bij demissionair premier Mark Rutte geweest om over het onderwerp te praten en maakt hij vlogs met zijn huisgenoten. Ook werkt hij aan het boek Verpleegthuis, waarin hij pleit voor een andere woonvorm voor mensen met dementie.

Voor Libelle ging Teun in gesprek met ouderen over taboes. Deze aflevering gaat het over gewassen worden door zorgverleners.

Bron: Twitter.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden