null Beeld

PREMIUM

#27 Erica Terpstra geeft antwoord op de vraag van Maria wiens zoon (25) niet zo zelfstandig is

Ze heeft de nodige levenservaring en zit nooit verlegen om advies. Erica Terpstra (76) beantwoord de vragen van lezeressen.

Maria: Mijn zoon van 25 doet nu een opleiding (zijn zoveelste) tot fysiotherapeut. Hij woont nog steeds thuis, maar ik vind het inmiddels welletjes. Ik kan hem ook niet zomaar het huis uit zetten, want hij heeft nog geen inkomen.

Erica:

Lieve Maria,

Je bent lang niet de enige die met dit probleem worstelt: recente onderzoeken laten zien dat veel jongeren (vooral jongens) vrij lang het ouderlijk huis verkiezen boven zelfstandig wonen. Een veel gehoord argument is natuurlijk de schaarste op de woningmarkt, maar dat is niet de enige reden. Het is namelijk ook wel erg makkelijk om bij je ouders te blijven wonen: bedje letterlijk gespreid, kostje gekocht, wasje gedaan. Met meestal optimale vrijheid: “Mam, bemoei je er niet mee. Ik ben volwassen, hoor!” Hoe anders was dat in mijn tijd. In onze familie waren wij de eerste generatie die mocht gaan studeren en het was vanzelfsprekend dat je dan op kamers ging. Mijn oudere zus, mijn broer en ik haalden ons eindexamen in hetzelfde jaar. We gingen dus alledrie tegelijk het huis uit. Mijn moeder vond dat aanvankelijk vreselijk! We hadden het niet breed thuis, er was nog geen studiefinanciering en dus was het niet meer dan logisch dat we er een baantje bij zochten. Zo werden we volwassen en leerden we onze eigen boontjes doppen. Terug naar je zoon. Ik hoop zo dat hij met zijn opleiding fysiotherapie heeft gevonden wat hij zoekt. Geen gemakkelijke studie, maar een goede fysiotherapeut kan veel betekenen voor mensen. Ik heb diep respect voor ze! Natuurlijk hoef je hem niet meteen de deur te wijzen. Hij is vast handig op de computer, dus googelen naar verhuur van studentenkamers moet geen probleem voor hem zijn. Misschien kun je proberen om met hem een afspraak-op-termijn te maken? Want hij moet wel uit zijn comfortzone, lijkt mij.Vertel hem dat je, tot hij iets heeft gevonden, wel geholpen zou zijn als hij kostgeld gaat betalen. Dan begrijpt hij vast dat hij een bijbaantje zou kunnen gaan zoeken, net als heel veel andere jongeren. Vraag hem ten slotte om regelmatig de boodschappen te doen, met een vastgesteld budget. Deel verantwoordelijkheid!

Sterkte en heel veel succes,

Erica

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden