null Beeld

#28/29 Erica Terpstra geeft antwoord op een vraag van een milieubewuste wandelaarster

Ze heeft de nodige levenservaring en zit nooit verlegen om advies. Erica Terpstra (76) beantwoord de vragen van lezeressen.

Een wandelaarster: “Ik ga elk jaar met vriendinnen wandelen in een ander land. Mijn vriendinnen willen nu gaan vliegen, maar ik vind dat voor het milieu eigenlijk niet meer verantwoord.”

Erica:

Lieve milieubewuste wandelaarster,

Je bent wel heel actueel met deze vraag! Er is zelfs een nieuw woord voor: vliegschaamte. Dat wil zeggen dat je een tikje beschaamd bent om voor je plezier het vliegtuig te nemen, terwijl je weet dat dat leidt tot meer CO2-uitstoot en dus slecht is voor het milieu. Er zijn in jouw geval, denk ik, drie mogelijkheden:

1) Niet meer meegaan. Lijkt me geen optie, koester je vriendschap door samen deze wandeltraditie voort te zetten!

2) Tweede mogelijkheid is dat jullie een prachtige wandelbestemming vinden die je per trein kunt bereiken. Dat is een heel nieuw avontuur waarvoor je vast een paar van je vriendinnen warm kunt maken. Het hoeft niet eens dichtbij te zijn! Zo reisde ik een keer vanuit Hoek van Holland met de trein via Moskou naar Peking. We deden er anderhalve week over omdat we een tussenstop maakten in Mongolië (wat kun je daar prachtig wandelen!). We reisden met de Trans-Siberische spoorlijn, niet echt luxe, maar wat een belevenis!

3) Derde mogelijkheid is om ‘klimaatneutraal’ of ‘CO2-neutraal’ te vliegen. Steeds meer vliegmaatschappijen en reisorganisaties bieden de mogelijkheid om vrijwillig boven op de reissom een bedrag bij te betalen als milieucompensatie. Dat geld wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het planten van bomen en het klimaatvriendelijk beheren van bossen, om de CO2-uitstoot te verminderen en te compenseren. Van KLM weet ik zeker dat zij al jarenlang heel goed omgaan met hun CO2ZERO compensatiedienst, maar er zijn meer milieuvriendelijke vliegmaatschappijen en het kost je de kop niet: voor een vlucht binnen Europa betaal je iets meer dan tien euro en voor een verre vlucht een paar tientjes... Heus, ik stap met mijn CO2-compensatie zonder vliegschaamte opgewekt het vliegtuig in, op weg naar een mooie nieuwe reis. Dat kun jij voortaan dus ook doen.

Wat je ook kiest, ik wens jullie een prachtige wandelvakantie!

Liefs, Erica

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden