null Beeld

3 BN’ers over school. Marlijn Weerdenburg: “Ik vond het vreselijk op het VWO”

School: voor de één de mooiste tijd van z'n leven, voor de ander een ware hel. Libelle vroeg Marlijn Weerdenburg, Joris Linssen en Nadja Hüpscher hoe zij hun middelbareschooltijd beleefden. 

Redactie Libelle.nl

Presentator Joris Linssen (49) was een punker die op zijn zeventiende van school ging.

“Ik was een nogal onstuimige puber. Kritisch ook. Ik weet nog dat ik voor de schoolkrant een stuk had geschreven over fascisme. Woedend was ik toen de leraar die de redactie begeleidde zei dat we het beter niet konden plaatsen. Ik vond de school een fabriek die eenheidsworsten produceerde en fantasie vernietigde. Er was weinig ruimte voor eigenheid, voor verschillen. Op mijn zestiende vertelde ik mijn ouders dat ik van school wilde. Ik wilde niet langer deel uitmaken van zo’n verschrikkelijk systeem. Mijn ouders zijn ruimdenkende mensen en vonden dat ik dan maar moest uitzoeken wat ik wél nodig had. Op mijn zeventiende was ik niet meer leerplichtig en ging ik van school. Dat viel tegen. Mijn vrienden zaten overdag namelijk wél op school, dus zat ik een beetje thuis. Ik ging veel uit, speelde gitaar en schilderde. Dat was het wel. Té oppervlakkig, vond ik na een tijdje. Ik voelde me te veel buiten de wereld staan. Dat wilde ik ook niet. Na een half jaar heb ik als een soort ritueel mijn punkkettingen van mijn hals gehaald en ben ik weer begonnen op een andere school, waar ik netjes mijn vwo-diploma heb gehaald. Nog steeds vond ik school niet de plek waar je het beste uit jezelf haalt, maar ik zag ook wel in dat ik een diploma nodig had. Ik ben blij dat mijn ouders me de ruimte gaven om te stoppen. Ik had het nodig om tot zelfinzicht te komen. En ik heb een heel belangrijke levensles geleerd: wees niet bang om keuzes te maken, neem daar verantwoordelijkheid voor en kom erop terug als je inziet dat het niet de juiste keuze was."

null Beeld


Joris Linssen is zanger in de groep Joris Linssen & Caramba en als presentator onder meer bekend van 'Taxi' en 'Hello goodbye'.

Actrice Marlijn Weerdenburg (31) was dolbij toen ze eindelijk haar diploma had.

“Elke dag weer zette mijn moeder me op de fiets naar school. 'Je hebt dat papiertje echt nodig. Gá nou maar', zei ze dan tegen me. Dat kon ze wel zeggen, maar ik wilde niet. Ik vond het vreselijk op het vwo. Ik had het leuk met andere kinderen, maar het onderwijs sloot zo níet aan bij wat ik leuk vond. Ik vond het allemaal veel te droog: wiskunde, scheikunde, Frans, Engels en Duits. Het was gewoon stampen. Dat is toch niks voor een puber? Tijdens de les haakte ik af en gedroeg ik me vaak irritant. Lachen, kletsen, naar buiten kijken, dat werk. Ik was geen leuke leerling. Ik denk ook dat de school te groot was voor mij; 1200 leerlingen, dertig in een klas. Ik verzoop erin. Leraren hadden zó veel leerlingen dat ze te weinig tijd hadden om je te zien en aandacht te geven. Natuurlijk was niet alles negatief. We hadden musicalles en dat vond ik geweldig. Net als schooltoneel. Ik had een goede band met de lerares Duits, die eindeloze gesprekken met me hield om me erbij te houden: ‘Jij hebt zo veel leuke dingen in je, je komt er wel. Na de middelbare school kun je die allemaal de ruimte geven. Maar éérst je diploma halen.’ Lief dat ze dat zei, want ik was heel erg onzeker. En het hielp, want dat diploma heb ik gehaald. Ik ben geloof ik nog nooit zo blij geweest.”

null Beeld


Marlijn speelt in de serie 'Danni Lowinski', nog tot eind deze maand te zien bij SBS6.

Actrice Nadja Hüpscher (43) veranderde van een goede in een middelmatige leerling.

“Ik zal nooit vergeten dat midden in het schoolgebouw waarin mijn lagere school was gehuisvest zo’n groot, mooi trappenhuis was. En hoe op elke trap een klas stond en we met alle leerlingen canon zongen. Prachtig. Dit soort dingen waren bij ons op school heel normaal. Het was een vrije school, waar je zes jaar lang dezelfde leraar had. Als je geen klik had met zo iemand, had je een probleem. Ik had geluk, want ik kreeg juf Marja. Een geweldige vrouw die niet zomaar even les kwam geven, maar een soort tweede moeder was. Die me dus ook opvoedde en keek naar wat ik nodig had. Ik hield van fantaseren en zelf bedenken hoe ik dingen wilde. Daar kreeg ik alle ruimte voor. Al spelend leerde ik van alles. In de vorm van een liedje bijvoorbeeld, dat bleef beter hangen. Toen ik naar het gymnasium ging, voelde ik me groot, dus wilde ik het anders. Ik had behoefte aan serieus leren. Dat viel ontzettend tegen. Er moest opeens heel veel en dan ook nog eens elk uur iets anders. Al mijn talenten en creativiteit had ik ineens niet meer nodig. Ik veranderde van een goede in een middelmatige leerling. Ik werd daar heel onzeker van. Als ik terugkijk, zie ik dat ik op de middelbare school te weinig werd gestimuleerd. Als tegen je wordt gezegd dat je dom bent, word je het vanzelf. Terwijl je het in de puberteit juist zo nodig hebt om het vertrouwen te krijgen dat je het kunt; opgroeien en wijzer worden.”

null Beeld


Nadja Hüpscher schreef het boek 'In het wild, gesprekken van de straat'. Eind dit jaar is ze te zien in de film 'Ja ,ik wil'.

Interviews: Deborah Ligtenberg. Beeld: Bart Brussee, Petronellanitta

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden