null Beeld

3 dingen die je nog niet wist over dromen

Iedereen droomt, maar hebben mannen andere dromen dan vrouwen? Wat zegt het als je droomt over sex met die vervelende collega? En kunnen dromen de toekomst voorspellen?

online redactie Libelle Daily

Man/vrouw

Er zijn verschillen tussen de dromen van mannen en de dromen van vrouwen. Vrouwen dromen vaker over omgevingen die ze kennen en ze zijn vaker binnenshuis. Mannen dromen 2 keer zo vaak over geld als vrouwen. In de dromen van vrouwen komen meer mensen voor. Dat er überhaupt geen andere mensen in een droom te bekennen zijn, gebeurt bij mannen dubbel zo vaak als bij vrouwen. Verder dromen mannen vaker over mannen dan over vrouwen, bij vrouwen maakt dat geen verschil: mannen en vrouwen komen even vaak voor in hun dromen. Ook opvallend: vrouwen dromen vaker over hun vader dan mannen over hun moeder. En ook in wakkere toestand zijn er verschillen wat betreft dromen: vrouwen zijn meer geïnteresseerd in dromen dan mannen. Bij groepen mensen die zijn gevraagd droomdagboeken bij te houden over hun dromen, komen vrouwen met meer en langere droombeschrijvingen.

Sex met een collega

Het kan een opluchting zijn dat dromen niets te betekenen hebben. Bijvoorbeeld als er gedroomd wordt over sex met die vervelende collega of met die vage bekende die weleens tegelijkertijd met jou de hond uitlaat. Geen zorgen: je wordt niet in je slaap gewezen op een verborgen verlangen of iets dergelijks. Ons leven werkt door in onze dromen, dus dromen we ook weleens over sex. En dat kan met iedereen zijn. Andersom is er ook iets grappigs aan de hand: zowel mannen als vrouwen vertonen ’s nachts fysieke tekenen van opwinding. Mannen krijgen meerdere malen per nacht een erectie, en bij vrouwen is er regelmatig een piek in de doorbloeding van de vaginawand te zien. Maar dromen we dan ook over sex op zo’n moment? Nee, blijkt uit onderzoek. Mannen en vrouwen die voor een slaaponderzoek in een laboratorium sliepen, en wakker werden gemaakt op het moment dat hun lichaam aangaf opgewonden te zijn, bleken gemiddeld genomen niet vaker over sex te dromen dan op momenten in de nacht dat die signalen niet werden gemeten.

De toekomst voorspellen

Dromen kunnen niet de toekomst voorspellen, maar als mensen ooit dromen dat de buurman komt te overlijden aan een hartaanval en zoiets gebeurt vervolgens ook, dan zijn ze nog maar moeilijk van het idee af te brengen dat ze een voorspellende droom gehad hebben. Wat ze hierbij vergeten is al die keren dat andere bekenden in hun droom overleden. Die leven immers nog, en mensen vergeten hun droom dan al snel: hij had immers niets te beteken. Ook worden die miljarden dromen van alle andere mensen vergeten: per nacht zijn er op deze aarde misschien wel duizenden dromen aan de gang over mensen die overlijden aan een hartaanval. Het zou wat zijn als die allemaal uitkwamen. Het gaat dus om puur toeval, maar dat is moeilijk te geloven als het je zelf overkomt.

LEES OOK:

De beste Lekker in je Vel-berichten op WhatsApp ontvangen? Meld je gratis aan!

BEKIJK OOK: 5 tips tegen slapeloosheid van dokter Rutger.

Tekst: Femke van der Laan. Bewerking: Jolien Marinus. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden