null Beeld

3 kerstverhalen om van te smullen: “De tantes waren niet zozeer in kerststemming, ze waren stoned”

Zure tantes, leugentjes om bestwil... Vergeet de mooie plaatjes en hoge verwachtingen, soms neemt het kerstfeest een heel andere wending. Zoals bij deze 3 vrouwen.

‘Lekkere cake, zeg!’

Marie-Anne (54): “Met twee baklustige pubers staat hier nogal eens een bananenbrood, courgettebrood of versgebakken cake klaar. Dat kwam goed uit toen twee al wat oudere tantes op kerstavond onverwacht langskwamen om wat cadeautjes af te geven. Er stond een baksel op het aanrecht, daar sneed ik dikke plakken af en ik schonk koffie en thee. Omdat ik aan de lijn deed, nam ik zelf niet, maar de tantes bezwoeren me dat de cake verrukkelijk was en prezen de jonge bakker. De stemming bleef opperbest, er werd ontzettend gelachen en tante Wies kon er niet over uit dat er een eenhoorn in de kerstboom hing. Ze bleef er maar over doorgaan. Zo uitbundig waren ze nooit, maar het was erg gezellig, tot mijn oudste zoon binnenkwam en met grote ogen naar de aangesneden cake, inmiddels voor driekwart opgepeuzeld, op de schaal keek.

Daarna lokte hij me naar de keuken om daar op te biechten dat het een spacecake was, die hij had gebakken ‘om de kerst mee door te komen’. De tantes waren niet zozeer in kerststemming, ze waren stoned. We hebben ze voorzichtig bijgepraat en snel de logeerkamer voor ze klaargemaakt. Ik heb ze tot vier uur ’s nachts horen kletsen en giechelen en het kerstontbijt werd een degelijk anti-katerontbijt. Onvergetelijke kerst!”

Zoete aardappels

Heleen (66): “Bij de schoonfamilie – en vooral bij mijn intimiderende, volmaakte schoonmoeder – had ik de naam dat ik niet kon koken. Dat zat me dwars, dus toen het mijn beurt was om het kerstdiner te maken, was dat mijn grote kans het tegendeel te bewijzen. We hebben het over eind jaren zeventig, dus het werd een garnalencocktail waar weinig mee mis kon gaan, pasteitjes met ragout uit blik – ook geen groot culinair risico – en een rollade die mijn moeder stiekem al voor me had gebakken, met groente en gebakken aardappeltjes. Hoe ik het voor elkaar heb gekregen, weet ik nog niet, maar in plaats van zout heb ik een flinke snuf suiker over de aardappels gegooid. Niet te eten, hilariteit alom. Ik was vierentwintig en in tranen. Mijn schoonmoeder – een geweldige kok – troostte me met verhalen over haar eigen keukendrama’s – zo lief van haar. Dat was mijn mooiste kerstcadeau, dat ze zich eindelijk eens menselijk toonde.”

Proost!

Jeannette (61): “Oom Gert drinkt altijd te veel en voor je het weet, zijn er dan vlammende discussies over geloof, politiek en oud zeer waar geen kerstdiner gezelliger van wordt. Vorig jaar heb ik alcoholvrije wijn overgeschonken in flessen met een 12,5 % etiket en hebben mijn man en ik met een stalen gezicht beweerd dat we deze wijn die zomer speciaal bij een wijnhuis in Frankrijk hadden meegenomen voor kerst. De stemming was feestelijk, de sfeer vriendelijk. Oom Gert vond de wijn ‘wel een beetje vreemd smaken’, maar liet zich toch vier keer inschenken. Liegen past niet helemaal binnen de kerstgedachte, maar ditmaal pakte het toch erg goed uit.”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden