null Beeld

PREMIUM

#30 Erica Terpstra geeft antwoord op Hanneke die slapeloze nachten heeft van de buren

Ze heeft de nodige levenservaring en zit nooit verlegen om advies. Erica Terpstra (76) beantwoord de vragen van lezeressen.

Hanneke: Onze buurman heeft een nieuwe vriendin en dat zullen we weten. Vooral ‘s nachts... Het houdt ons uit onze slaap en wordt inmiddels best gênant.

Lieve Hanneke,

Het zal je maar gebeuren! Geluidsoverlast van de buren levert nogal eens problemen op, kijk alleen al naar de tv-serie De rijdende rechter. Maar als je een goede verstandhouding met je buren hebt, is een goed gesprek met een kopje koffie vaak al het begin van een oplossing. Wij hadden eens een buurjongen die op de gekste tijden op zijn trompet begon te spelen. Het klonk als: aanvallen! Iedere keer schrokken we ons een ongeluk. We konden goed met onze buren overweg en hadden er in alle vriendschap en redelijkheid samen een gesprek over. En ja, we vonden een oplossing. We hielpen zelfs mee om hun tuinschuurtje in te richten als een soort geluiddempende muziekstudio voor onze juniortrompettist. Het hielp. Een paar maanden later had hij overigens een heel andere hobby.Maar hoe begin je een goed gesprek over geluidsoverlast met je luidruchtig seksende buurman? Dat kan behoorlijk ongemakkelijk zijn, want ik begrijp dat het niet alleen over het kraken van hun bed gaat! Je kunt hen moeilijk aanbieden hun tuinschuurtje te helpen ombouwen. En je moet er ook niet op willen rekenen dat jullie buurman binnenkort een andere hobby heeft.Toch wil ik je aanraden om te beginnen met dat kopje koffie of een mooi glas wijn. Breng het gesprek geleidelijk aan op de woningmarkt. Zo van: er wordt te weinig gebouwd, en als er al gebouwd wordt, is de kwaliteit niet altijd je dat. Vaak zijn de huizen zo gehorig, hè? Hebben zij nooit last van jullie televisie? Dat moeten ze echt zeggen hoor! Het zou je niets verbazen, je hoort bij hen ook vaak van alles, vooral als jullie net willen gaan slapen...Lijkt je dat wat? Zo niet, dan is er een troost. Met zekerheid kan ik je voorspellen dat dit probleem vanzelf overgaat: dit houden ze echt geen jaren vol. Dus luidt mijn tweede advies: koop een wekker, wens elkaar voor het slapengaan lief welterusten en dan: oordoppen in!

Slaap lekker!

Liefs, Erica

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden