null Beeld

PREMIUM

#38 Erica Terpstra geeft antwoord op Liesje die het lastig vindt om haar werk los te laten

Ze heeft de nodige levenservaring en zit nooit om advies verlegen. Erica Terpstra (76) beantwoord de vragen van lezeressen.

Vlijtig Liesje: “Ik kan mijn werk niet loslaten. ’s Avonds en in het weekend blijf ik maar malen. Wat kan ik hier aan doen?”

Lief Vlijtig Liesje,

Als je een Vlijtig Liesje wilt blijven, zul je echt zo snel mogelijk van deze maalstroom aan gedachten af moeten. Want je bent hard op weg een burn-out te ontwikkelen. Dan zit werken er voorlopig echt niet meer in! Er zijn 2 mogelijkheden: of het ligt aan je werk, of het ligt aan jou.

Hoe meer je je best doet NIET aan je werk te denken, hoe minder het lukt

De eerste mogelijkheid: als je het werk dat je doet niet interessant of leuk (meer) vindt, als het voor jou wellicht te zwaar is geworden. Of misschien stelt je baas onredelijke eisen aan je? Dan is er een paardenmiddel: ander werk zoeken en weer met plezier aan de slag gaan. Is het niet je werk, dan ben je het zelf en moet je er dus ook zelf wat aan doen. Wellicht hebben anderen je al eens geadviseerd om wat meer de teugels te laten vieren, om je werk niet mee naar huis te nemen of om je wat minder perfectionistisch op te stellen. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat? Als het in je hoofd blijft malen, helpt het niet als iemand tegen je zegt dat je aan wat anders moet denken – de bekende roze olifant, zeg maar. Hoe meer je je best doet NIET aan je werk te denken, hoe minder het lukt. Je moet jezelf dus eigenlijk her-programmeren.

Ook dat is een hele opgave. Er zijn vele boeken geschreven over hoe je kunt leren ontspannen, maar het is misschien beter om echt een cursus te volgen. Je hoeft het niet allemaal in je eentje te doen. Een cursus mediteren kan geweldig helpen. En ik spreek uit ervaring: ikzelf heb veel baat bij de korte dagelijkse meditatie die ik al heel lang toepas. Even de stilte in jezelf opzoeken en de soms over elkaar heen tuimelende gedachten stopzetten. De techniek van het mediteren, dat begint met je ademhaling, komt niet vanzelf. Ook dat moet je leren. Geef niet te snel op en zie het als een nieuwe uitdaging. En weet: het is ook leuk. Je zult zien dat je er veel baat bij zult hebben, echt waar!

Veel succes!

Liefs, Erica

Beeld: Petronellanitta

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden