Kerstboom versieren Beeld Getty Images
Kerstboom versierenBeeld Getty Images

3x De meest gemaakte fouten bij het versieren van de kerstboom

Het kan erg frusterend als je tijdens het optuigen van de kerstboom úren bezig bent om het in elkaar geknoopte snoer lampjes uit elkaar te krijgen. Blijkt-ie het, eenmaal netjes, in de boom niet meer te doen! Uit frustratie gooi je het hele snoer weg. Logisch, maar slim is dat niet.

Demi SchoenmakersGetty Images

Het duurt nog even voordat het kerst is, maar er is toch niets gezelliger dan je huis versieren met een boom en kerstspullen? Al kan er tijdens het optuigen van de boom en het ophangen van kerstversiering wel het een en ander misgaan. Dit zijn de vier meest gemaakte fouten. Wellicht heb je nog iets aan de tips om deze dit jaar te voorkomen.

1. Eén slecht lampje verpest alles

Veel mensen beginnen met het lichtsnoer en checken passen of-ie het doet als de lampjes al in de boom hangen. Dat is natuurlijk niet zo slim. Op die manier kost het veel moeite om een boom op te tuigen en kan je goed chagrijnig worden als dat allemaal voor niks blijkt te zijn geweest.

Het is zelfs slim om het snoer te checken nog vóórdat je ’m uit de knoop haalt. Doet-ie het niet? Check dan alle lampjes, één voor één (ja, leuker kunnen we het niet maken). Zie je een doorgebrande lamp, dan loont het om die te vervangen. Op die manier kun je de levensduur van je lichtsnoer verlengen. Vier slechte lampen op een snoer van vijftig vergroten de kans dat het snoer kapot gaat met maar liefst 67%. Wellicht heb je een handige (geduldige) huisgenoot om dit klusje te klaren.

Een lichtslang bestaat vaak uit meerdere serieschakelingen. Dit betekent dat meerdere lampjes achter elkaar in een serie staan. Wanneer één lampje kapot gaat, doet de rest van de lampjes uit dezelfde serie het ook niet meer. Kortom: de stroom wordt onderbroken bij het kapotte lampje waardoor de rest van de lampjes ook geen stroom meer kunnen ontvangen.

2. Je negeert de regel van drie

En dan hebben we het niet over het decoreren van kerstversiering in groepjes van drie. Ook deze veel gemaakte fout gaat over de verlichting. Er mogen niet meer dan drie apparaten tegelijk op een verlengsnoer worden aangesloten. Dat kan namelijk voor oververhitting zorgen. Er zijn jaarlijks meerdere kerstboombranden, dus let goed op met de verlichting via een verlengsnoer.

3. Te gehaast opruimen

Natuurlijk is het leuker om decoraties op te hangen dan ze weg te halen. Hoewel je het opruimen snel achter de rug wil hebben, is het veel slimmer om hier juist de tijd voor te nemen. Anders ben je volgend jaar het overzicht kwijt en weet je niet meer waar je moet beginnen. Een tip: knip een doos in stukjes. Maak aan elk uiteinde een kleine scheur en wikkel het lichtsnoer om het karton. Dit verkleint de kans op knopen en biedt voldoende bescherming tegen snoerbreuk.

Gezelliger wordt het niet: zó ruikt je huis naar kerst

Bron: PureWow.

De meest gemaakte fouten bij het versieren van de kerstboom Beeld Getty Images
De meest gemaakte fouten bij het versieren van de kerstboomBeeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden