null Beeld

3x zelf brood bakken: de lekkerste recepten

Zelf broodbakken geeft veel voldoening. Je wordt herinnerd aan de eenvoud van brood en het geduld dat je ervoor moet hebben om het te maken. Deze basisrecepten voor brood zijn ideaal om mee te beginnen en later mee te variëren. 

Online redactie Libelle

We hebben de recepten voor meergranenbrood, volkorenbrood en witbrood voor je op een rijtje gezet.

Meergranenbrood: gezond brood om van te smullen.


Ingrediënten

  • 200 gram bloem voor wit brood (type 55 of 65)
  • 100 gram roggevolkorenbloem
  • 200 gram vijfgranenbloem
  • 1 eetlepel sesamzaadjes, 1 eetlepel maanzaadjes, 1 eetlepel lijnzaadjes
  • 15 gram verse gist
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 300 milliliter water
  • 1 theelepel zout

Bereiding

  1. Meng de bloem en het zout. Verkruimel dan de gist in een kommetje met 3 el lauw water. Roer tot de gist is opgelost en laat dan 15 minuten gisten.
  2. Giet dan het gist op de bloem, doe er de honing en de olijfolie bij en beetje bij beetje de rest van het water. Kneed dan tot een soepel deeg dat niet plakt. Maak er dan een bal van, leg die in een met bloem bestoven kom en dek dan af met een vochtige doek. Laat 3 uur rijzen tot het dubbele volume.
  3. Leg het deeg dan op een werkvlak met bloem en vorm tot een plat vierkant. Sla dan de vier hoeken krachtig naar het midden, en herhaal dit. Doe er telkens zaadjes bij. Vorm dan een ovaal brood, bestuif het met bloem en leg het dan op bakpapier op een bakplaat. Dek af en laat dan 1 uur rijzen.
  4. Haal het brood mét het papier van de bakplaat. Zet de bakplaat dan in het midden van de oven en verwarm die 20 minuten voor op 250° C. Zet dan een schaaltje water op de bodem van de oven.
  5. Maak dan drie insnedes in het brood. Leg het met het bakpapier op de hete bakplaat in de oven. Zet die op 230° C en bak het brood dan 35 minuten. Laat het dan afkoelen op een rooster.

Volkorenbrood: boordevol energie.

Ingrediënten voor 1 brood

  • 30 gram gemengde pitten (lijnzaad, haver, tarwe, sesam...)
  • 400 gram roggevolkorenbloem
  • 150 gram bloem (type 65)
  • 1 koffielepel droge gist
  • 330 milliliter lauw water
  • 10 gram zout

Bereiding

  1. Begin een avond van tevoren. Los de gist op in 2 el lauw water, in een grote kom. Laat dan even rusten en doe er dan 200 g volkorenbloem bij en 180 ml water op kamertemperatuur. Dek dan af met een doek en laat een nacht gisten op kamertemperatuur.
  2. Roer de volgende dag de rest van de volkorenbloem, de witte bloem en het zout door het gistmengsel. Kneed dan goed en voeg er geleidelijk aan 120 ml water aan toe, tot er een homogeen deeg ontstaat dat niet plakt. Maak dan een bal van het deeg, leg die in een lichtjes met bloem bestoven schaal en dek dan af met een vochtige doek. Laat dan daarna 1 uur rijzen.
  3. Bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier. Verdeel dan het deeg in 3 stukken en vorm er telkens een bal van. Rol deze dan door graan naar keuze en leg ze naast elkaar in de vorm. Dek af en laat nog 1 uur rijzen.
  4. Zet een kommetje water op de bodem en verwarm de oven 20 minuten op 275° C. Leg dan het brood er in, op een rooster net boven het water. Zet op 230° C en bak 35 minuten.

Witbrood: klassieker waar kinderen dol op zijn.

Ingrediënten voor 1 brood

  • 1/2 theelepel suiker
  • 400 gram patentbloem
  • 20 gram verse gist
  • 50 milliliter olijfolie
  • 200 milliliter lauw water
  • 2 theelepels zout

Bereiding

  1. Meng de bloem met het zout en maak dan een kuiltje in het midden. Los de gist en de suiker op in 200 ml lauw water, giet dit dan in het kuiltje en meng met een beetje van de bloem. Dek de kom af en laat dan 45 minuten rusten op een warme plek.
  2. Kneed de rest van de bloem met het gistmengsel en de olie tot een soepel deeg. Dek dan af en laat het ongeveer 2 uur rijzen op kamertemperatuur.
  3. Kneed het deeg snel door en maak er een lang brood van. Leg het dan op een met bakpapier beklede bakplaat, en laat nog ongeveer 1 uur rijzen.
  4. Verwarm de oven voor op 220° C en zet een schaaltje heet water op de bodem van de oven. Bak het brood 40 à 45 minuten, tot het mooi goudbruin is.

Meer lekkere recepten en handige keukentips? Like Libelle Lekker Nederland op Facebook en schrijf je in voor de Libelle Lekker nieuwsbrief!

Bron: Libelle Lekker BE. Beeld: iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden