null Beeld

4 Aziatische hapjes voor zondagmiddag

Vergeet peper en zout! Uit China komen de lekkerste smaakmakers zoals groene thee, vijfkruidenpoeder, pittige wasabi, zeewier, gember en sesamzaadjes. En kwestie van proberen.

Aziatische hapjes zijn lekker voor speciale gelegenheden, voor bij de borrel of gewoon voor tussendoor. En ze zien er niet alleen mooi uit om te presenteren aan je gasten, ze zijn ook nog eens erg lekker én gezond!

Tempura

null Beeld

Tempurabeslag wordt gemaakt van eidooier, bloem en ijskoud water. Er bestaat ook een kant en klare tempuramix. Het is de bedoeling dat tempura een dun, bijna doorschijnend deeglaagje heeft en absoluut geen dikke deeglaag.

Nodig voor 6 tot 8 personen

Bereiding: circa 30 min. Circa 155 kcal p.p.

  • ca. 500 g groenten als paprika, courgette, kastanjechampignons, wortel
  • 1 eidooier
  • ca. 125 g bloem, gezeefd
  • frituurolie
  • handvol dunne rijstnoedels
  • 2-3 blaadjes nori (zeewier), in reepjes
  • 2 dl dashi (Japanse bouillon)
  • 1/2 dl lichte sojasaus
  • 1/2 dl mirin (zoete rijstwijn)
  • 1/2 rettich, geraspt
  • 1-2 el geraspte gemberwortel

Zo maak je Tempura

Snijd de groenten in plakjes, repen of waaiervormig. Roer een glad beslag van eidooier, 100 g bloem en circa 11/2 dl ijskoud water (of gebruik tempuramix). Verwerk het beslag direct. Bestuif de groenten eerst licht met bloem en haal ze dan door het beslag. Frituur de groenten in 2-4 min. goudgeel in hete olie op 170°C. Bind de noedels met reepjes nori tot bosjes, haal ze door het beslag en frituur ze circa 1 min. Doe hetzelfde met reepjes nori. Laat de gefrituurde ingrediënten op een rooster uitlekken. Breng voor de saus dashi, sojasaus en mirin aan de kook, neem de saus direct van het vuur en laat afkoelen. Serveer de saus in schaaltjes bij de tempura. Leg rettich en gemberwortel in de saus. Ook lekker met pikante chilisaus.

Gebakken dimsum

null Beeld

Dimsum wordt vaak gestoomd. Deze variant, die in de koekenpan gebakken wordt, heet pannenklever of potsticker.

Nodig voor ongeveer 20 stuks

Bereiden: circa 45 min. Circa 95 kcal p.st.

  • 150 g mager varkensvlees of garnalen
  • 20 g vet spek, in blokjes van 2 mm
  • 50 g paksoi (het groene blad), fijngesneden
  • 5 el gevogeltebouillon
  • 1/2 tl zout
  • 3/4 dl lichte Chinese sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 20 wontonvellen (toko, diepvries)
  • arachideolie
  • 60 g mayonaise
  • mespuntje wasabi
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden

Zo maak je het

Pureer het vlees samen met spek, paksoi, bouillon, zout, 2 tl sojasaus en sesamolie. Steek uit de wontonvellen cirkels van circa 9 cm doorsnede en verdeel hierover de vleesvulling. Knijp de deegvellen dicht als halve maantjes en maak plooitjes in de bovenkant. Wrijf een grote koekenpan met anti-aanbaklaag dun in met arachideolie. Leg de dimsum naast elkaar in de pan en schenk er zoveel water bij tot er ongeveer 1/2 cm water in de pan zit. Dek de pan af en kook de dimsum op middelhoog vuur 3-5 min. tot het water voor een groot deel verdampt is. Laat de pan daarna onafgedekt op het vuur staan tot al het vocht verdampt is en de dimsum een sissend geluid maakt. De dimsum heeft nu een bruin gebakken onderkant. Meng mayonaise en wasabi. Meng lente-ui met de rest van de sojasaus. Serveer beide sauzen bij de dimsum.

‘Loempiaatjes’ van groene theeflensjes met wasabipesto

null Beeld

Frituur de loempiaatjes niet te lang, anders wordt de tonijn te gaar.

Nodig voor 8 personen

Bereiden: circa 25 min. Circa 125 kcal p.st.

  • 4 stukken tonijn van 2x2cm en 10 cm lang
  • beetje wasabi
  • 2-4 norivellen
  • 4 groene theeflensjes
  • frituurolie voor de wasabipesto
  • 20 g verse korianderblaadjes
  • 1 teentje knoflook
  • mespuntje wasabi
  • 2 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 el olijfolie
  • zout, peper

Voor de gembersaus

  • 2 el lichte Chinese sojasaus
  • 1 el limoensap
  • 1 el sesamolie
  • 1 el reepjes gemberwortel

Zo maak je het

Bestrijk de tonijn aan één kant met een dun waasje wasabi. Snijd de nori in repen die rondom de tonijn passen en wikkel de tonijn in de nori. Wikkel deze pakketjes vervolgens in een flensje. Vouw de zijkanten van de flensjes naar binnen en zet de ‘loempia’ vast met een touwtje. Bak ze circa 1 min. in hete olie op 170°C. Wrijf alle ingrediënten voor de wasabipesto fijn in een vijzel tot een smeuïg mengsel. Roer de ingrediënten voor de gembersaus door elkaar en serveer deze met de pesto bij de gehalveerde loempiaatjes.

Gevulde komkommer en Virgin Mary-cocktail

null Beeld

Feestelijk hapje met geitenkaas en een lekkere tomatenshot, beide geserveerd in komkommerbakjes.

Bereiden: circa 30 min. Circa 65 kcal p.p.

Nodig voor 12 stuks

  • 12 stukken komkommer van circa 4 cm hoog, geschild
  • 21/2-3 dl gepureerde en gezeefde verse tomaten
  • beetje limoensap
  • snufje geraspte mierikswortel
  • 6-10 druppels worcestershiresaus
  • enkele druppels tabasco
  • zout, peper
  • snufje selderijzout
  • 3 el verkruimelde verse geitenkaas
  • 1 el kleine kappertjes, uitgelekt
  • 2-3 el fijngesneden rucola
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 tl zwarte sesamzaadjes
  • bakje tuinkers

Zo maak je het

Hol de stukken komkommer uit tot bijna op de bodem. Breng het tomatensap op smaak met limoensap, mierikswortel, worcestershiresaus, tabasco, zout, peper en selderijzout. Verdeel dit over 6 bakjes. Meng geitenkaas, kappertjes, rucola, olie en zout en peper naar smaak. Verdeel dit over 6 bakjes en garneer met sesamzaad en tuinkers.

Alle ingredienten zijn te koop in (Japanse toko's) en een deel in de webshop van Albert Heijn

Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Jan Luijk. Styling: Barbara Groen. Bereiding: Yvonne Jimmink

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden