null Beeld

4 manieren om dingen beter te onthouden

Vergeet de knoop in je zakdoek: om namen, gebeurtenissen of feiten echt goed te onthouden, moet je er een verhaal bij horen. En dat niet alleen, je moet er ook emoties aan kunnen koppelen.

Malin Kox

Om je geheugen een beetje te helpen, kun je proberen bij alles wat je moet onthouden een verhaal of emotie verzinnen. Zo is er de Bakker-bakker-paradox: het is makkelijker om iemands gezicht te onthouden als je weet dat die persoon bakker is, dan als hij Bakker heet. Logisch, want bij een bakker denk je automatisch aan al die verhalen die erbij horen van lekkere koekjes en de geur van vers brood. Dat associëren we vervolgens met die persoon, terwijl de naam Bakker niet zoveel zegt.

Betekenis

Wanneer dingen betekenis hebben, blijven ze simpelweg beter hangen. Luister dus goed naar de verhalen die mensen je vertellen en koppel hun namen daaraan. Bijvoorbeeld: Gerrit is degene die weleens een geweer mee naar school nam (raar!) en Klaartje had een Duitse herder, maar die moest naar het asiel (zielig!).

Melk

Mocht je nou zaken moeten onthouden waar je geen verhaal bij hebt: wanhoop niet. Simpele dingen, zoals verjaardagen, kun je op de kalender of in je telefoon zetten. En voor het pak melk – het enige wat je eigenlijk moest hebben toen je net bij de supermarkt was – kun je altijd nog wel terug naar de winkel.

Schrijven en slapen

Toch een geheugensteuntje nodig, of meer 'opslagcapaciteit'? Probeer een van onderstaande dingen:

  1. Doe je ogen dicht en probeer je voor de geest te halen wat je je wilt herinneren.
  2. Schrijf zaken die voor jou belangrijk zijn met de hand op. Zo kun je ze beter onthouden.
  3. Slaap meer, dat is goed voor je geheugen.

Bron: Dr. Oz. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden