null Beeld

4 op de 10 Nederlanders zijn huiverig voor vaccin tegen coronavirus

Wetenschappers zetten momenteel alles op alles om een coronavaccin ter beschikking te stellen. Maar uit onderzoek blijkt dat best veel mensen twijfelen over dat vaccin. 

Daphne Dorgelo

4 op de 10 mensen willen het vaccin (nog) niet wanneer het er is. Dat concludeert actualiteitenprogramma EenVandaag na onderzoek onder 35.000 mensen. Zo'n 60 procent van de ondervraagden zou zich wel laten inenten als er een coronavaccin is; zij willen het liefst zo snel mogelijk terug naar hoe het was.

Mannen vs. Vrouwen

Meer mannen (65 procent) dan vrouwen (53 procent) zouden zich laten vaccineren. Twijfelaars hebben hun bedenkingen bij het hoge tempo waarin een vaccin nu ontwikkeld wordt. Of ze zijn bang dat het virus muteert en de inenting onnodig was. Iets minder dan een kwart twijfelt nog, 18 procent van de respondenten zegt een vaccinatie zelfs absoluut niet te willen.

Reacties van experts

Het RIVM reageert bij AD optimistisch op de uitkomsten van het onderzoek. "Dat geeft aan dat een groot deel van de bevolking er welwillend tegenover staat zonder nog iets van het vaccin af te weten", aldus hoofd van het Rijksvaccinatieprogramma Hans van Vliet.

Gedragspsycholoog Roos Alink vertelt de krant dat ze de twijfels had verwacht. "Bij vaccins bestaat nu eenmaal altijd een hoge mate van koudwatervrees, dat zal nu niet anders zijn." Toch is het erg belangrijk dat mensen zich bewust zijn van het feit dat een meerendeel op z'n minst ingeënt moet worden, anders zal er geen groepsimmuniteit ontstaan.

In deze onzekere tijden is het niet vreemd dat je veel piekert. Heel vervelend, zéker 's nachts. Dokter Rutger heeft tips om dit gepieker te stoppen:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: EenVandaag. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden