null Beeld

4 redenen om te veranderen van zorgverzekeraar

Het is weer ‘die tijd van het jaar’ waarin we worden overspoeld door spotjes van zorgverzekeraars in de hoop dat we de overstap maken. Maar waarom zou je eigenlijk overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Daarvoor zijn meer redenen dan alleen je portemonnee…

Online redactie Libelle

1. Je gezondheidssituatie is veranderd

Wil je komend jaar je kinderwens in vervulling laten gaan? Of ben je eigenlijk wel eens toe aan een nieuwe heup? Kortom: verwacht je in het nieuwe jaar zorg nodig te hebben die (deels) niet in het basispakket zit? Dan kan het zeker geen kwaad eens rond te kijken wat de verschillende zorgverzekeraars te bieden hebben. Ook loont het om te kijken bij welke verzekeraar je tussentijds aanvullende verzekeringen kunt afsluiten.

2. Je hebt een nieuwe baan

Heb je een nieuwe werkgever? Grotere bedrijven hebben vaak een deal met een bepaalde zorgverzekeraar waardoor je een collectiviteitskorting krijgt. Daardoor kan je verzekering tot wel 10% goedkoper uitvallen.

3. Je hebt een voorkeur voor een bepaalde arts/locatie

Wil je zélf de keuze hebben door wie en in welk ziekenhuis of instelling je geholpen wordt? Check dan goed hoe het in jouw verzekering zit met de vrije artsen- en ziekenhuiskeuze. Dat verschilt namelijk per verzekeraar en per polis.

4. Nieuw jaar, nieuwe afspraken

Veel mensen hebben geen zin of tijd om zich te verdiepen in het aanbod van zorgverzekeraars, maar wat ze vaak vergeten is dat ook de zorgaanbieders in het nieuwe jaar ook nieuwe afspraken maken. Zo kan het maar zo zijn dat jouw fysiotherapeut niet langer samenwerkt met jouw zorgaanbieder. Niet handig…

Van plan om over te stappen? Dan is dit belangrijk om te weten:

  • Je huidige zorgverzekeraar moet vóór 1 januari opzeggen en de nieuwe verzekering moet voor 1 februari worden afgesloten. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd. Zorgverzekeraars bieden een overstapservice aan. Zij regelen dat je huidige polis wordt opgezegd als je voor 31 december een nieuwe verzekering bij hen afsluit.
  • Ben je onder behandeling tijdens een overstap? Dan stuurt de zorgverlener de rekening naar de zorgverzekeraar waar je klant was tijdens de start van die behandeling.
  • Je hoeft je basisverzekering (verplicht en bepaald door de overheid) en vrijwillige aanvullende verzekeringen niet per se bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Let op: voor een ‘losse’ aanvullende verzekering kunnen wel andere voorwaarden gelden, zoals een hogere premie.Meer weten? Ga naar de website van de Rijksoverheid.

Keuzes maken

Wil je weten hoeveel jij kunt besparen en welke verzekeraar het beste bij jou past? Vul de Libelle Zorgvergelijker in en je weet het zo!

LEES OOK:

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: In Een bosje liefde verrast Marja haar dochter Ellis na een zwarte tijd.

Bronnen: Rijksoverheid, Pricewise, Libelle Zorgvergelijker. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden