Woman with hand on chest showing gratitude while praying sitting on the floor in her bedroom. Spirituality concept. Beeld Getty Images
Woman with hand on chest showing gratitude while praying sitting on the floor in her bedroom. Spirituality concept.Beeld Getty Images

4 tips om níét besmet te raken met negativiteit

Wat geldt voor lachen, gapen, soa’s en schimmelnagels, gaat ook op voor negativiteit: het is hartstikke besmettelijk. In sommige gevallen, zoals die eerste, is het besmettingsgevaar meer dan welkom. Negativiteit wil je natuurlijk wél zoveel mogelijk uit je leven bannen. Deze tips helpen je op weg.

Milou WindhorstGetty Images

Verzamel de juiste mensen om je heen

Weleens gehoord van de uitspraak you are the sum of five? Vrij vertaald wil het zeggen dat je een optelsom bent van de vijf mensen die het dichtst bij je staan. Zijn dit notoire klagers, dan is de kans groot dat je zelf ook met enige regelmaat zit te miepen om niets. Omring je liever met familie en vrienden die je steunen, motiveren en inspireren.

Ga met de bezem door je social media

Heb je weleens stilgestaan bij wie je eigenlijk allemaal volgt en welke invloed die mensen hebben op je gemoedstoestand? Het lijkt onschuldig, maar onbewust hebben al die plaatjes in meer of mindere mate effect op je – zeker als de personen in kwestie er onrealistische standaarden op nahouden. Veeg ze stuk voor stuk uit je lijst en zie wat (voor positiefs) het met je doet.

Houd je soms even afzijdig

Je hoeft je niet in élk gesprek te mengen, met name als het een negatief onderwerp betreft en de gemoederen hoog kunnen oplopen. Politiek is daar een mooi voorbeeld van. Is er überhaupt ooit iemand opgeknapt van een oeverloze discussie over het kabinetsbeleid? Precies. Die grappige actie van je kat van vanmorgen – die toevállig is vastgelegd – leent zich dan wel weer uitstekend voor een leuk gesprek. Daarvan is tenminste wetenschappelijk bewezen dat het je gelukkig maakt.

Leef mindful

Alles wat je aandacht geeft, groeit – nog zo’n bekende uitspraak. Wees bewust van de dingen die je denkt en wat je tegen jezelf zegt. Zijn ze overwegend negatief? Dan weet je waar je aan moet werken. Goed nieuws: mediteren kun je leren! Lukt mediteren (nog) niet? Er zijn ook andere manieren om je bovenkamer leeg te maken.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden