null Beeld

PREMIUM

#45 Erica Terpstra geeft antwoord op Dominique, die twijfelt over een carrièreswitch

Ze heeft de nodige levenservaring en deelt graag haar visie op een probleem. Erica Terpstra (76) beantwoordt vragen van lezeressen. Deze week helpt zij Dominique, die twijfelt over een carrièreswitch. 

Dominique: “Al jarenlang werk ik met veel plezier voor een kledingmerk, maar ik zou ook graag eens iets totaal anders willen doen. Maar is dit wel het juiste moment? En gooi ik niet iets heel moois weg? U heeft zo veel verschillende dingen gedaan: hoe wist u dat het tijd was voor iets nieuws?”

Lieve Dominique,

Je hebt een leuke baan, doet het goed, iedereen is blij met je en tóch zou je weleens iets heel anders willen proberen. Dit verlangen naar verdieping en verbreding herken ik als geen ander. Nu zal ik met mijn hoogtevrees bijvoorbeeld nóóit gaan bungeejumpen of parachutespringen (mijn kleindochters moesten me al moed inspreken om in Disneyland in een buitelend treintje te stappen), maar als ik ergens een goed gevoel over heb, dan ga ik ervoor. Meespelen in een film? Natuurlijk! Een kinderboek schrijven? Doe ik. Een column in Libelle? Hartstikke leuk. Want geloof me, we kunnen allemaal heel veel meer dan we zelf denken. Ieder mens is, zo stel ik me voor, een ruwe diamant. Elk vlakje dat geslepen wordt, legt nieuwe talenten bloot die glans geven aan je leven. Daar komt nog bij dat de tijd om iets heel anders te gaan doen, zoals werken in de zorg of lesgeven, zelden zo gunstig is geweest als nu. Ze zullen je met open armen ontvangen en je mogelijkheden bieden om te werken en een opleiding te volgen. Natuurlijk neem je een risico als je uit je comfortzone stapt en iets nieuws gaat doen, maar dit is behalve eng ook gewoon een geweldige uitdaging. Je kunt hooguit tot de conclusie komen dat je nieuwe keuze niet de juiste was. Dan probeer je gewoon weer iets nieuws of je gaat terug naar je oude vak. Ik loop liever een paar deukjes op dan dat ik een risicoloos en voorspelbaar leven leid. Zet dit jaar nog concrete stappen, anders blijf je zitten met de vraag of je het kunt (vast wel!) en of je het leuk vindt. Leef je leven, je hebt je talenten niet voor niets gekregen.

Veel succes!

Liefs,

Erica

Heb jij een vraag voor Erica? Mail dan naar redactie@libelle.nl o.v.v. ‘Erica’.

Fotografie: Petronellanitta

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden