Kasteel Twickel in Hof van Twente. Beeld Wim Ahne
Kasteel Twickel in Hof van Twente.Beeld Wim Ahne

Libelle samen met

5 Nederlandse kastelen en buitenplaatsen die je een keer bezocht wil hebben

Om indrukwekkende kastelen en buitenplaatsen te bezoeken, hoeven we niet naar het buitenland af te reizen. Ook Nederland zit vol met verborgen parels. Déze locaties wil je een keer in het echt bewonderen.

Onze commerciële redactieWim Ahne

Libelle samen met Dag van het Kasteel

Op Tweede Pinksterdag, 6 juni, openen meer dan 100 kastelen en buitenplaatsen door het hele land hun deuren voor bezoekers. Van eeuwenoude burchten tot indrukwekkende kasteeltuinen: op de Dag van het Kasteel kijk je je ogen uit. Deze 5 locaties zijn zeker een bezoekje waard.

1. Kasteel Huis Bergh

In de Achterhoek vind je het middeleeuwse kasteel Huis Bergh, een 12e-eeuws kasteel dat is omringd door een gracht en een deel van de oude vestingwal. In 1912 werd het kasteel overgekocht door een mecenas, iemand die geld beschikbaar stelt voor het maken of behouden van kunst. Sindsdien is het kasteel ingericht met een unieke kunstcollectie uit de late middeleeuwen, die op Tweede Pinksterdag te bewonderen is. Ook kan je deze dag een tentoonstelling bijwonen over gravin Madeleine de Cusance. Zij stond aan het roer van graafschap Bergh toen de Hollandse Oorlog begon, in Rampjaar 1672.

Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg. Beeld Albert Speelman
Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg.Beeld Albert Speelman

2. Kasteeltuinen Arcen

Als je door Kasteeltuinen Arcen wandelt, voelt het net alsof je in Frankrijk bent. Maar deze mooie locatie ligt gewoon in Limburg! Met meer dan 15 unieke tuinen en leuke activiteiten binnen en buiten het kasteel, is dit de perfecte locatie voor een gezellig dagje uit met het hele gezin. Van bloemwerken maken en een rondleiding volgen tot adventure minigolf en een speurtocht voor de kinderen: een bezoek aan de kasteeltuinen is leuk voor jong en oud.

Kasteeltuinen Arcen. Beeld
Kasteeltuinen Arcen.

3. Dekema State

Vlak bij Leeuwarden, aan de rand van het kleine dorpje Jelsum, ligt Dekema State. Deze state werd eeuwenlang bewoond door adellijke families, tot het in de 15e eeuw bijna volledig werd verwoest tijdens een machtsstrijd tussen twee partijen die met elkaar overhooplagen. Gelukkig is het in de jaren daarna opnieuw opgebouwd, en sindsdien heeft het veel veranderingen ondergaan. Met elementen uit verschillende periodes en omringd door singels en grachten, voelt een bezoek aan Dekema State net als een reis terug in de tijd.

Dekema State in Jelsum. Beeld Albert Speelman.
Dekema State in Jelsum.Beeld Albert Speelman.

4. Landgoed Twickel

In het Hof van Twente ligt Landgoed Twickel, een gebied van 4.500 hectare groot. Het kasteel op het landgoed is helaas niet open voor bezoekers, maar de siertuinen, historische boerderijen (148 stuks!) en het landschap maken een bezoek aan het landgoed meer dan de moeite waard. Bijzonder is ook Twickels grote moestuin. Hier worden, net als vroeger, groenten, kruiden, fruit en bloemen gekweekt in historische kassen.

Kasteel Twickel in Hof van Twente. Beeld Wim Ahne.
Kasteel Twickel in Hof van Twente.Beeld Wim Ahne.

5. Kasteel Helmond

Op Tweede Pinksterdag komt de geschiedenis van Kasteel Helmond tot leven. Kasteelheren en -dames lopen rond in de oude waterburcht en vertellen je van alles over hun leven. Hoe was het om als kind in het kasteel te wonen? En hoe ging het er in de Tachtigjarige Oorlog aan toe? Ook kan je over de eeuwenoude kasteelzolder lopen, waar je meer ontdekt over de brand in het kasteel in 1549. Of doe een speurtocht in de kelders van het kasteel, een spannende én leerzame activiteit.

Kasteel Helmond. Beeld Willeke Machiels.
Kasteel Helmond.Beeld Willeke Machiels.

Dag van het Kasteel

Op Tweede Pinksterdag (6 juni) openen ieder jaar meer dan 100 kastelen en landgoederen in Nederland hun deuren voor bezoekers. Dit jaar staat het evenement in het teken van rampen die kastelen en buitenplaatsen hebben doorstaan, zoals oorlogsgeweld en economische tegenspoed. Ontdek de geschiedenis van de eeuwenoude locaties, wandel door kasteeltuinen en laat je tijdens je bezoek begeleiden door bijzondere luisterverhalen.

Verdwenen kasteelplaatsen

Naast bestaande kastelen en buitenplaatsen kent Nederland ook kasteelruïnes en archeologische kasteellocaties. Op Tweede Pinksterdag kan je verschillende Archeotrails volgen, waarbij je samen met een expert op pad gaat langs verdwenen kasteelplaatsen. Dit jaar zijn er vier trails: in Drenthe/Groningen, Gelderland, Utrecht en Overijssel.

Benieuwd welke kastelen en buitenplaatsen je op Tweede Pinksterdag kan bezoeken? Bekijk hier alle deelnemers en plan je bezoek.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden