null Beeld

5 redenen om vaker citroen te eten

Wist je dat citroen vol antioxidanten zit? Niet zo’n gek idee dus, om altijd een paar van deze vitaminebommetjes op voorraad te hebben. Bovendien geeft de frisse, zure smaak veel gerechten een oppepper. Wij geven 5 redenen om de sappige citrusvrucht vaker in je winkelmandje te stoppen.

1. Citroen geeft een boost aan je immuunsysteem

Grieperig? Citroen is je natuurlijke redder in nood. De vrucht heeft een antibacteriële en antivirale werking. Dit heeft ‘ie te danken aan de hoge concentratie antioxidanten in de vorm van bijvoorbeeld vitamine C. Keelpijn? Gorgel eens met citroenwater! Met een beetje geluk verzacht het je keel. Tip: begin je dag eens met een drankje van versgeperst citroensap, aangelengd met heet water en een beetje honing. Alleen de frisse smaak geeft je al een opkikker.

2. Citroen geeft een 'kick' aan elk gerecht

Het zure van een citroen maakt elke salade, soep, dip of cake net wat frisser. In tropische landen wordt citroen vaak gebruikt om groenten een oppepper te geven. En wat te denken van Spaanse paella waar je altijd een partje citroen bij krijgt? Dat kunnen wij ook! Maak bijvoorbeeld een dressing van citroensap, azijn, olijfolie en honing en schenk hem over je salade. Besprenkel je dagelijkse portie fruit met vers geperst citroensap of druppel het over vis uit de oven. Citroen maakt je gerechten helemaal af.

3. Citroen helpt bij afvallen

Ja, dat lees je goed. Wil je een paar kilo kwijt? Dan kan het geen kwaad om regelmatig citroen te eten! De vrucht bevat namelijk pectinevezels en die geven een verzadigend gevoel. Ze zorgen er bovendien voor dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft. De vrucht heeft ook nog eens een reinigende werking. Oftewel: gifstoffen worden sneller je lichaam uitgewerkt.

4. Citroen zorgt voor magie in de keuken

We noemden al citroenwater als fris drankje om je dag mee te starten maar deze vrucht kan nog veel meer. Simpele, zelfgemaakte hummus wordt onweerstaanbaar door de toevoeging van een scheut citroensap. Zondag, bakdag? Voeg eens citroensap- of rasp toe aan je cake of taart en laat je verrassen door de heerlijke combinatie zoet-zuur. Romige soepen maak je fris met, je raadt het al, citroensap! De gele citrusvrucht geeft zelfs de finishing touch aan je favoriete pastagerecht.

5. En... citroen geeft je een frisse adem!

Wie vindt dat nou niet prettig? Drink een glas citroenwater (of voor de bikkels: puur citroensap) en je adem verfrist direct. Je kunt natuurlijk ook een partje citroen eten. Poets wel eerst even je tanden, de volgorde omdraaien kan je tandglazuur namelijk aantasten.

Heb je al zin om citroenen in te slaan?

Bekijk ook deze video:

Hierna snijd je een citroen nooit meer door

LEES OOK:

Bron: CookLoveShare

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden