null Beeld

5 signalen dat je te weinig drinkt

Iedereen weet heus wel dat je iedere dag voldoende vocht moet binnenkrijgen, maar in de praktijk lukt dat ons vaker niet dan wel. Als je lichaam deze vijf signalen geeft, is het tijd om op te gaan letten. En gewoon dat flesje water erbij te pakken.

Kim Fiselier

Veel mensen krijgen last van hoofdpijn als ze te weinig drinken, maar wist je dat ook deze signalen je waarschuwen voor een vochttekort?

1. Slechte adem

Slechte adem is soms een gevolg van een slecht (verzorgd) gebit of gezondheidsproblemen, maar het geeft ook aan dat je te weinig hebt gedronken. Speeksel heeft eigenschappen om bacteriën te bestrijden. Als je uitgedroogd bent, creëer je minder speeksel en is het lastig om deze bacteriën te bestrijden.

2. Je bent in de war

Wanneer je je een beetje in de war of je niet helemaal lekker voelt, kan dit een teken zijn dat je te weinig hebt gedronken. In de war zijn is vaak geen goed teken. Een paar glazen water drinken kan in sommige gevallen al helpen.

3. Eten

Je lever heeft water nodig om goed te functioneren. Als je dit niet genoeg binnenkrijgt, krijgen je hersenen een signaaltje dat je brandstof nodig hebt. Daardoor kun je ook ineens verlangen naar eten wanneer je eigenlijk water moet drinken. Goed om te onthouden, als je een 'bui' voelt aankomen.

4. Je huid gaat achteruit

Water is heel goed voor je huid. Zonder voldoende vocht, verliest je huid een deel van de elasticiteit en merk je dat je huid er slechter uit gaat zien.

5. Je stopt met zweten

Er is vocht nodig om te kunnen zweten, en zweet heeft een mens simpelweg nodig. Door te weinig water te drinken krijgt je lichaam niet genoeg vocht binnen en moet je lichaam extra hard werken om al het vocht op te kunnen nemen. Het is dus heel belangrijk om genoeg water te drinken zodat je lichaam goed kan functioneren.

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!

Bron: Self. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden