In samenwerking met de Rijksoverheid Beeld
In samenwerking met de Rijksoverheid

In samenwerking metRijksoverheid

5 veelgestelde vragen als je gaat scheiden of uit elkaar gaat

Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, verandert meestal je financiële situatie. En dat heeft gevolgen voor je belastingzaken en toeslagen. Daarom: antwoord op 5 vragen.

Onze commerciële redactie

In samenwerking met de Rijksoverheid

1. We hebben samen een woning. Wie mag hypotheekrente aftrekken?

Manuela van Blanken van de Belastingdienst: “Wie hypotheekrente mag aftrekken, hangt onder andere af van wie in het huis blijft wonen, hoe lang het geleden is dat één van jullie het huis verliet en van wie het huis is. Ook als je niet in het huis blijft wonen, mag je in sommige situaties nog 2 jaar hypotheekrente aftrekken. Kijk welke situatie voor jullie geldt.”

2. Ik heb een voorlopige aanslag. Moet ik deze wijzigen?

“Als je financiële situatie verandert, is het verstandig om je voorlopige aanslag aan te passen. Misschien ontvang of betaal je na je scheiding partneralimentatie. Of verandert de hypotheekrenteaftrek. Dat heeft gevolgen voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt. Door de voorlopige aanslag aan te passen in Mijn Belastingdienst, voorkom je dat je maandelijks te veel betaalt of te veel terugkrijgt. Nog geen voorlopige aanslag? Kijk dan of het interessant is om er één aan te vragen.”

Doe de check
Op belastingdienst.nl/scheiden staat alle informatie die je nodig hebt als je uit elkaar gaat. Hier vind je ook de persoonlijke scheiden-checklist die precies laat zien wat je moet regelen voor je belastingen en toeslagen in jouw situatie.

3. Moet ik ook iets wijzigen voor mijn toeslagen?

“Veranderingen in je leven hebben ook invloed op je toeslagen. Zoals je zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget. Dus ga je uit elkaar, en verandert je inkomen? Geef het door via Mijn toeslagen, zodat je niet te veel of te weinig toeslag krijgt.”

4. Ik ontvang nog geen toeslagen. Heb ik hier na de scheiding wel recht op?

“Als je financiële situatie verandert, is het slim om na te gaan of je recht hebt op toeslagen. Dit is afhankelijk van onder meer je inkomen, of je co-ouder bent en of je kinderen naar de kinderopvang gaan. Je kunt toeslagen aanvragen, zodra je ex-partner niet meer je toeslagpartner is.”

5. Hoe zorg ik dat mijn ex niet meer meetelt als toeslagpartner?

“Dit hangt af van je situatie, bijvoorbeeld of je getrouwd was, een geregistreerd partnerschap had of samenwoonde. Belangrijk in alle gevallen is dat je aan de gemeente je adreswijziging doorgeeft, of dat je ex-partner dit doet als hij of zij verhuist.”

WEET WAAR JE AAN TOE BENT

Scheiden of uit elkaar gaan heeft gevolgen voor je belastingzaken en toeslagen. Maak je persoonlijke scheiden-checklist van de Belastingdienst, zodat je weet waar je aan toe bent en wat je moet regelen. Meer weten? Het antwoord op al je vragen vind je hier.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden