null Beeld

5 verrassende tips voor een gelukkig huwelijk

Na een jarenlang huwelijk wil de sleur nog wel eens toeslaan. Hoe blijft het fijn? 700 mensen die al meer dan 40 jaar getrouwd zijn, delen hun (originele!) tips.

Susan Dalstra

Nooit boos gaan slapen, het gras is altijd groener aan de overkant, tegenpolen trekken elkaar aan: relatieclichés zijn er te over. En hoewel daar heus een kern van waarheid in zit, zijn die tips al zo vaak herhaald dat ze hun kracht zijn verloren. Dokter Karl Pillemer pakt het daarom anders aan. Hij voelde 700 mensen die al meer dan 40 jaar gelukkig getrouwd zijn aan de tand over hun relatie.

Nog steeds verliefd

Dr. Pillemer wilde een mooi boek maken met tips van ouderen waar jonge mensen écht wat aan hebben. Bovendien stoorde het hem dat ouderen alleen wordt gevraagd naar hun ouderdomskwalen, terwijl ze over zoveel wijsheid en levenservaring beschikken die veel waardevoller is voor de maatschappij. "Je leven eindigen met iemand op wie je nog steeds verliefd bent, ook al heb je samen veel vervelende dingen meegemaakt, is zo mooi. Daar heb ik geen woorden voor", aldus dr. Pillemer.

Eeuwig verliefd blijven is natuurlijk ook prachtig, maar hoe boks je dat voor elkaar? Hier alvast 5 tips uit zijn boek '30 Lessons for living: tried and true advice from the wisest Americans'.

LEES OOK: DE 7 MEEST VOORKOMENDE VALKUILEN IN JE RELATIE

1. Kijk hoe je partner een spelletje speelt

Hoe iemand is als hij in een groep een spelletje speelt, zegt volgens dr. Pillemer een hoop over zijn karakter. Hoe gaat hij om met druk, winnen en verliezen? Caribische koppels raden daarom een potje domino aan.

"Ik ontmoette hem, en toen we samen een potje domino speelden, wist ik het", zegt de 68-jarige Jessica Cruz. "Jonge mensen zoeken tegenwoordig een partner in de kroeg. Maar pas als je een spelletje met iemand speelt, leer je iemand echt kennen." En daar zit best wat in. Zoek je iemand die sportief en speels is? Houdt hij van leedvermaak en wordt-ie chagrijnig als hij verliest? Al is het maar een potje ganzenborden, hoe je partner reageert kan een aanwijzing zijn van een allesomvattend patroon.

2. Stap uit je comfortzone

Het ligt wel heel erg voor de hand om je afspraakje mee te nemen naar een restaurant of bioscoop. Neem hem juist mee naar een plek die niet snel in je op zal komen. Denk: een monstertruckrally, een workshop kunstschaatsen of samen op een tandem de stad door fietsen. Hoe zijn jullie samen als je allebei niet meer op je vertrouwde plek bent? Een nieuwe omgeving kan een goede indicatie geven of je met de juiste persoon bent.

De 75-jarige Gene Roy ging een stuk wandelen met zijn geliefde toen het opeens misging. "We kenden elkaar al een tijdje. Toen we het bos in gingen was er geen water, er waren beren en we waren door al ons eten heen. Toen ontdekten we dat we elkaar eigenlijk helemaal niet kennen." In dit soort situaties zie je hoe iemand is als alles misgaat - en of het echt werkt tussen jullie.

LEES OOK: ZO HOU JE HET LEUK; 9 TIPS VOOR EEN GOEDE RELATIE

3. Eet een broodje

Als je aan het kibbelen met je partner heeft één van jullie misschien gewoon even wat te eten nodig. "Heel veel koppels vertelden dat hun grootste ruzies ontstonden doordat een van de twee honger had. Ik heb het zelf getest in mijn 35-jarige huwelijk en kan zeggen dat het klopt", grapt dr. Pillemer. "Wanneer we een ruzie beginnen vragen we elkaar wanneer we voor het laatst gegeten hebben en op de een of andere manier verandert dat alles." Het is niet zo dat een broodje kaas of een kom muesli gelijk staat aan relatietherapie, maar honger kan ieder klein relatie-buitje transformeren tot een allesverwoestende moesson.

4. Time de moeilijke gesprekken

Vaak snij je een lastig onderwerp aan op het moment dat jij behoefte hebt erover te praten. Dat is de verkeerde aanpak. Alle getrouwde stellen waren het erover eens: praat erover op het moment dat jullie allebei kalm zijn en ervoor openstaan. "Ik ben een avondmens", vertelt de 65-jarige Leona Stevenson. "Mijn man is een ochtendmens. Dus we zeiden: wat is een goed tijdstip voor een goed gesprek? We ontdekten dat dat aan het begin van de avond is. Dan heb je genoeg tijd gehad om tot rust te komen na een werkdag en is het nog niet te laat." Dring er ook niet op aan om een discussie meteen goed af te ronden. Soms heb je een adempauze nodig - meestal voor het schreeuwen begint.

5. Blijf respectvol

Het klinkt ontzettend voor de hand liggend, maar het is een van de eerste dingen die koppels vergeten. "Je kunt je partner niet slechter behandelen dan een vriend", zegt de 65-jarige Janet Green. "Het is niet zo dat als je getrouwd bent of een relatie hebt je rekening meer hoeft te houden met de gevoelens van de ander. Ik weet dat het ontzettend voor de hand ligt, maar heel veel stellen zijn daar niet toe in staat. Ze vergeten dingen, gedragen zich lomp en praten onbedachtzaam." Met andere woorden: liefde is geen vrijbrief om onbeschoft te doen. Trucje: beschouw je partner een week lang als iemand op wie je veel indruk wil maken. Want uiteindelijk is dat ook zo, toch?

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Agent vraagt vriend ten huwelijk tijdens Gay Pride:

LEES OOK:

Bron: Refinery 29 Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden