null Beeld

5 vragen over het vertrek van Opstelten & Teeven

De kogel is door de kerk: minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie stappen op. Wat heeft dit voor invloed op de komende Provinciale Statenverkiezingen? Wij zetten in vijf vragen alle ontwikkelingen voor je op een rijtje.

Elselien van Dieren

1. Waarom treden Opstelten en Teeven af?

Maandag dook er bewijs op dat Justitie in 2001 maar liefst 4,7 miljoen gulden heeft betaald aan drugscrimineel Cees H. in de zogenoemde ‘Teevendeal’. Opstelten heeft altijd gezegd dat H. een veel lager bedrag had ontvangen, namelijk 1,25 miljoen gulden. Bewijs had hij naar eigen zeggen niet, want er was geen bonnetje van de deal. Maar vorige week bleek het actualiteitenprogramma Nieuwsuur het ‘verloren bonnetje’ in handen te hebben.

Opstelten zette zijn ambtenaren daarom opnieuw aan het werk en nu vonden ze wél bewijs voor de deal. Een schermprint, zoals het bewijsstuk genoemd wordt, laat zien dat H. inderdaad een bedrag van 4,7 miljoen gulden kreeg bijgeschreven op zijn bankboekje. Kortom: Opstelten heeft de kamer al die tijd verkeerd geïnformeerd – een politieke doodzonde. Daarom besloot hij af te treden. Ook Teeven, die de deal destijds gesloten heeft, vindt zichzelf niet langer geloofwaardig als staatssecretaris. Overigens is het ook gebruikelijk dat wanneer de minister aftreedt, de staatssecretaris ook vertrekt.

Bekijk de persconferenties van Ivo Opstelten en Fred Teeven:

Ivo Opstelten doet zijn verhaal:

Fred Teeven licht zijn vertrek toe:

2. Wat werd er afgesproken in de Teevendeal?

Justitie legt in 1993 beslag op geld en goederen van drugshandelaar Cees H. Het gaat om miljoenen. Officier van justitie Teeven wil H. onteigenen, maar dat lukt niet. Na zeven jaar wordt daarom een deal gesloten: H. betaalt de staat 750.000 gulden boete en krijgt de rest terug - belastingvrij. Justitie wast op die manier 4,7 miljoen gulden wit voor H. De Belastingdienst wordt overal buiten gehouden.

De communicatie naar de Tweede Kamer was op z'n zachtst gezegd niet handig, maar dat neemt volgens Teeven niet weg dat hij destijds een prima deal gesloten heeft. Teeven: “Met die deal is overigens niks mis, dat wil ik hier nog wel even gezegd hebben. Ook dat is gewoon gebeurd voor volk en vaderland, zoals de minister en ik ook de afgelopen vierenhalf jaar hebben gedaan.”

3. Wie gaat er nu over Veiligheid en Justistie?

Minister Blok van Wonen krijgt het de komende week druk, want hij doet Veiligheid en Justitie tot de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart erbij. Daarna gaat de VVD kijken wie Opstelten en Teeven zullen vervangen.

Arie Slob van de Christenunie wil dat er vóór de Provinciale Statenverkiezingen nieuwe bewindslieden worden gekozen, vertelt hij aan radiozender BNR. Hij vindt dat de verkiezingen niets met dit onderwerp te maken hebben. Slob: "Dit ministerie verliest in één keer zijn hele politieke leiding, dat is ongekend. Zeker in een tijd met terrorismedreiging, veel gedoe rond de politie, de acties rond de cao: daar hoort zo snel mogelijk een volwaardige bewindspersoon te zitten en niet iemand die dat als vervanger even waarneemt."

4. De Provinciale Statenverkiezingen komen er aan. Komt de VVD hierdoor in de problemen?

Opstelten en Teeven waren de visitekaartjes van de VVD. Dat nu net dit duo op deze manier vertrekt, is een zware klap voor de partij van Mark Rutte. Net nu de storm rondom ex-Kamerlid Mark Verheijen, die onder vuur lag vanwege verkeerde declaraties, was gaan liggen domineren Opstelten en Teeven de voorpagina’s van de kranten. En die kranten, die zijn niet mild. “VVD onthoofd de verkiezingen in”, opent het AD. De Telegraaf is het hier mee eens: “Crisis bij VVD nu compleet”, kopt de krant.

Weten waarom de Provinciale Statenverkiezingen zo belangrijk zijn? Lees het hier.

5. Wat gaat er vandaag gebeuren?

Het Kamerdebat over de deal die Fred Teeven als officier van justitie sloot met Cees H. gaat dinsdagmiddag gewoon door. In plaats van met de opgestapte Teeven en Ivo Opstelten wordt het debat nu met premier Mark Rutte gevoerd.

Reacties op Twitter

Natuurlijk werd er ook op Twitter veel gesproken over het vertrek van Opstelten en Teeven. Serieuze reacties van politici, maar ook tweets met een flinke dosis humor.

Even bellen met Evers

Natuurlijk had radio-dj Edwin Evers de vertrokken minister vanmorgen alweer aan de lijn. Luister hier naar Evers' geslaagde knip- en plakwerkje.

Libelle Nieuwscafé

Wil je ook wel eens een kijkje nemen in de wereld van de Nederlandse politiek? Op 16 maart is er weer een nieuwe editie van Libelle's Nieuwscafé in Den Haag. Te gast zijn Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Klik hier voor meer informatie.


Bron: ANP, NOS, VOLKSKRANT, AD. Beeld: ANP.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden