null Beeld BrunoPress/Collectie Spaarnestad
Beeld BrunoPress/Collectie Spaarnestad

55 jaar geleden trouwden Beatrix en Claus: de mooiste foto’s van het koningspaar

Op 10 maart 1966 stapten prinses Beatrix en prins Claus in het huwelijksbootje. Precies 55 jaar later is het een mooi moment om terug te blikken op deze bijzondere dag en het huwelijk van het koningspaar.

Online redactie LibelleBrunoPress/Collectie Spaarnestad

Op 28 juni 1965 maakten koningin Juliana en prins Bernhard de verloving van Beatrix en Claus via radio en televisie bekend nadat ze de maand daarvoor samen werden gefotografeerd. Prinses Beatrix en prins Claus gaven elkaar op 10 maart 1966 het ja-woord in het stadhuis van Amsterdam en in de Westerkerk vond het kerkelijk huwelijk plaats. Prinses Beatrix droeg die dag een prachtige bruidsjurk met een sleep van vijf meter lang en twee meter breed en daarbij het Würtembergdiadeem, dat haar oma Wilhelmina droeg tijdens haar inhuldiging.

Prins Claus' mooie woorden

Na afloop van de rijtoer sprak prins Claus zijn echtgenote tijdens het déjeuner-dînatoire in het Paleis op de Dam toe met de mooie woorden: "Mijn liefde voor jou is de afgelopen maanden verrijkt en verdiept; (…) Lieve Trix, ik ben heel trots op je. Ik ben gelukkig met ons besluit vanaf vandaag een nieuw leven met jou te beginnen."

null Beeld foto: Tido Gideonse / 1000fotos
Beeld foto: Tido Gideonse / 1000fotos

null Beeld BrunoPress
Beeld BrunoPress

Huwelijk Beatrix en Claus

Beatrix en Claus gingen zeven weken lang op huwelijksreis naar Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Daarna nam het getrouwde stel hun intrek in kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, waar prinses Beatrix al vanaf 1963 woonde. Ze woonden op Kasteel Drakensteyn tot zij in 1981 verhuisden naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Prinses Beatrix en Prins Claus kregen drie zonen: Prins Willem-Alexander (1967), Prins Friso (1968-2013) en Prins Constantijn (1969) en acht kleinkinderen, waarvan prins Claus alleen gravin Eloise heeft mogen ontmoeten. Prins Claus overleed in 2002 in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

null Beeld BrunoPress
Beeld BrunoPress

null Beeld BrunoPress/Collectie Spaarnestad
Beeld BrunoPress/Collectie Spaarnestad

null Beeld BrunoPress
Beeld BrunoPress

null Beeld BrunoPress
Beeld BrunoPress

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Blauw Bloed. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden