null Beeld

5x curry op vrijdag

Een Vietnamese versie of eentje met garnalen. Curry's zijn zo lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. Eerder maakten we deze heerlijke curry's en vandaag doen we 5 andere, maar net zo lekkere!

Vera Klandermans


1. Garnalen- & tuinbonenkorma
Nodig voor 4 personen

  • 2 el plantaardige olie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stuk gember van 1,5 cm, geschild en fijngehakt
  • 1 el garam masala (Indiase specerijenmix)
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 volle el korma currypasta (Patak’s)
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • 500 g tomaten, fijngesneden
  • 400 tuinbonen (diepvries)
  • 300 g garnalen, gepeld maar met staart
  • erbij: basmatirijst en naanbrood

Zo maak je het

Verhit olie in een ruime pan op middelhoog vuur. Voeg ui, knoflook en gember toe en bak alles al roerend in 5 minuten goudbruin. Voeg de specerijen toe en bak ze al omscheppend 2 minuten mee. Voeg de tomatenpuree en currypasta toe, bak dat nog eens 2 minuten uit en giet dan de kokosmelk erbij. Breng aan de kook en voeg de tomaten toe. Laat 15 minuten sudderen. Voeg de tuinbonen toe en kook ze een paar minuten mee, voeg de garnalen toe en laat ze even meewarmen. Serveer met basmatirijst en naanbrood.

Bereidingstijd: 30 min. Kcal: 325 p.p.

2. Gele aardappelcurry
Nodig voor 4 personen

  • 2 el plantaardige olie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 stuk gember van 1,5 cm, geschild en fijngehakt
  • 2 tl gemalen koriander
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 750 g vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes
  • 2 preien, in ringen
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • 1 blik (400 ml) tomatenblokjes
  • 50 g rozijnen
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • bosje koriander, grofgehakt
  • erbij: rijst

Zo maak je het

Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak in 6 minuten zacht uit. Voeg knoflook, gember en specerijen toe. Bak 2 minuten mee uit. Voeg dan de aardappelen en prei toe en bak al omscheppend mee uit tot alle groenten een laagje specerijen hebben. Giet kokosmelk, tomatenblokjes en rozijnen erbij en voeg 1 blikje water toe. Breng alles aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat de curry 20 minuten sudderen tot de aardappelen gaar zijn. Proef op peper en zout. Serveer met rijst, gegarneerd met koriander en een lik yoghurt.

Bereidingstijd: 30 min. Kcal: 479 p.p.

3. Rode rundvleescurry met pompoen

null Beeld

Nodig voor 4 personen

  • 2 el plantaardige olie
  • 700 g riblappen, in blokjes
  • 2 rode uien, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1,5 el rode currypasta
  • 1 butternut pompoen (± 900 g), geschild en in blokjes van 2x2 cm
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 blik (400 ml) tomatenblokjes
  • 500 ml runderbouillon, plus iets extra
  • erbij: papadums en rijst

Zo maak je het

Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Braad het rundvlees in porties goudbruin. Hou het warm op een bord onder aluminiumfolie en bak de uien uit in het bakvocht. Voeg knoflook en currypasta toe en bak al omscheppend mee uit. Voeg dan alle ingrediënten toe en giet de bouillon erbij tot alles onder staat. Breng aan de kook en draai dan het vuur laag zodat het suddert. Laat met de deksel half op de pan zacht 2 uur stoven of tot het vlees zacht is en de saus ingedikt. Voeg, als het te droog wordt, meer bouillon toe. Proef op peper en zout en dien op met papadums en rijst.

Bereidingstijd: 2 uur en 20 min. Kcal: 371 p.p.

4. Kokosrundercurry met aubergine
Nodig voor 4 personen

  • 50 g boter
  • 2 rode uien, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 stuk gember van 2 cm, geschild en fijngehakt
  • 1,5 tl kurkuma
  • 1 tl chilipoeder (naar smaak)
  • 2 tl gemalen koriander
  • 1 tl komijn
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 kilo rundvlees, schouderlappen of riblappen, in blokjes
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • 500 ml kippenbouillon
  • 100 g geraspte kokos
  • 2 aubergines, in blokjes
  • platte peterselie, gehakt
  • erbij: rijst

Zo maak je het

Smelt de boter in een grote zware pan op middelhoog vuur. Bak het vlees in porties uit en houd het warm op een bord onder aluminiumfolie. Bak dan de ui in 6 minuten in het bakvocht uit. Voeg knoflook, gember en specerijen toe en bak alles 2 minuten mee. Voeg de aubergines toe, bak ze rondom bruin en voeg dan het vlees weer aan de pan toe. Blus af met kokosmelk en bouillon en breng aan de kook. Draai het vuur laag zodat het suddert. Bestrooi met kokos. Laat met de deksel half op de pan zacht 2 uur stoven of tot het vlees zacht is en de saus ingedikt. Voeg, als het te droog wordt, meer bouillon toe. Proef op peper en zout en dien op met rijst.

Bereidingstijd: 2 uur en 20 min. Kcal: 782 p.p.

5. Vietnamese viscurry

null Beeld

Nodig voor 4 personen

  • 1 el arachide-olie
  • 2 stengels citroengras, binnenste gedeelte fijngehakt
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • 250 ml vis- of kippenbouillon
  • 600 gram witvisfilet, in blokjes van 4 cm
  • 1 stronk broccoli, in roosjes
  • 200 g peultjes
  • 2 tl suiker
  • 2 tl vissaus
  • koriander
  • erbij: rijst

Zo maak je het

Verhit olie in een wok op middelhoog vuur. Bak het citroengras al omscheppend 1 minuut. Voeg de kerriepoeder toe en bak gedurende 30 seconden mee. Giet kokosmelk en bouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat het 15 minuten inkoken. Voeg de vis en de groenten toe. Kook 3 minuten mee of tot alles net gaar is. Breng op smaak met suiker en vissaus. Bestrooi met korianderblaadjes. Serveer met rijst.

Bereidingstijd: 20 minuten. Kcal: 331 p.p.

Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: Saskia van Osnabrugge

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden