null Beeld

5x Curry op zaterdag. Yum!

Met vlees, vis of vegetarisch... er zijn ontzettend veel variaties mogelijk. Soms zijn ze pittig, maar dat hoeft niet. Wel zijn ze allemaal lekker kruidig én kleurrijk, oftewel: curry!

Vera Klandermans

Serveer er basmatirijst, naanbrood of papadums bij. Dit zijn onze 10 favorieten.

1. Pindacurry
Nodig voor 4 personen

  • 1 el plantaardige olie
  • 1 bosje lente-ui, in ringen
  • bosje koriander, steeltjes fijngehakt, bladeren geplukt
  • 400 g bio-hamlappen, in kleine blokjes
  • 4 el Thaise rode currypasta
  • 4 el pindakaas
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el zoete sojasaus
  • 1 blikje (400 ml) kokosmelk
  • 1 blik (425 g) minimaïs, uitgelekt
  • 1 bosje bosui, in ringen
  • sap van 1 limoen
  • Erbij: rijst

Zo maak je het

Verhit de olie in een zware pan. Voeg de lente-ui en koriandersteeltjes toe en bak snel een minuut uit. Voeg de blokjes vlees toe en bak ze een paar minuten al omscheppend tot ze gaan bruinen. Schep de currypasta en pindakaas erdoor. Bak 1 minuut mee en voeg dan de suiker, sojasaus en kokosmelk toe. Giet er ½ blikje water bij. Meng alles goed, doe een deksel op de pan en laat de curry 25 minuten sudderen roer af en toe. Verwijder de deksel, voeg de maïs en bosui toe en verwarm even mee. Breng de curry op smaak met limoensap en bestrooi met korianderblaadjes. Geef er rijst bij.

Bereidingstijd: 40 min. Kcal: 388 p.p.

2. Vispakketjes met gele kokoscurry
Nodig voor 4 personen

  • 4 witvisfilets, elk van ongeveer 125 g
  • 4 tl gele currypasta
  • 4 el geraspt kokos
  • rasp & sap van 1 limoen, plus 1 limoen in partjes
  • 2 tl lichte, zoute sojasaus
  • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd, in dunne ringetjes
  • 4 el Thaise chilisaus
  • 200 g gekookte sperziebonen

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Knip 4 stukken bakpapier af. Leg op elk vel een visfilet. Verdeel de currypasta erover, bestrooi met kokos, wat limoensap, rasp, wat rode peper en lichte soja. Vouw de pakketjes dicht. Zet ze naast elkaar op een bakplaat en schuif ze in de hete oven. Bak de pakketjes een minuut of 12 (afhankelijk van de dikte van de vis) en dien ze op overgoten door wat chilisaus. Leg er partjes limoen naast en geef er rijst en gekookte sperziebonen bij.

Bereidingstijd: 25 min. Kcal: 428 p.p.

3. Vegacurry met bloemkoolkruim

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 el milde currypasta (bijv. Patak’s)
  • 1 blik (400 g) gepelde tomaten, in stukjes
  • 400 ml groentebouillon
  • 2 grote zoete aardappelen, geschild en in blokjes van 3 x 3 cm
  • 1 grote stronk broccoli (± 500 g), in roosjes
  • 1 blik (400 g) kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 200 g tuinerwten (uit de diepvries)
  • peterselie (± 25 g), gehakt
  • circa 100 ml yoghurt
  • 75 g feta, verkruimeld
  • 2 el geschaafde amandelen, kort geroosterd in droge koekenpan
  • 1 bloemkool

Zo maak je het

Verhit de olie in een grote zware pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en de zoete aardappelblokjes toe en bak ze al roerend 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg currypasta toe en bak al omscheppend 2 minuten uit. Roer de tomaten met het sap erdoor en breng alles zachtjes aan de kook. Zet het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes sudderen. Voeg de broccoliroosjes toe en laat nog eens 5 minuten sudderen. Maal intussen de bloemkool tot fijn kruim in de keukenmachine. Verwarm het kruim 7 minuten in de magnetron (of uitgespreid op een bakplaat gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden) tot het net beetgaar is. Voeg dan de kikkererwten aan de curry toe en laat nog 3 minuten zachtjes meekoken of tot alle groenten beetgaar zijn. Breng alles op smaak met zout en peper en haal van het vuur. Roer de peterselie door de yoghurt. Serveer de curry op het bloemkoolkruim, schep er een lepel peterselieyoghurt over, verkruimel er feta over en bestrooi met amandelen.

Bereidingstijd: 30 min. Kcal: 414 p.p.

4. Lamscurry met spinazie
Nodig voor 4 personen

  • 1 el olie
  • 500 g lamsstoofvlees, in blokjes
  • 1 rode ui, in ringen
  • 1 stuk gember van 1,5 cm, geschild en fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el gemalen koriander
  • 500 g tomaten, in partjes
  • 750 g aardappels, geschild en in vieren
  • 1 el korma currypasta (Patak's)
  • 100 ml yoghurt
  • 1 blik (400 g) kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 tl garam masala (Indiase specerijenmix)
  • 100 g spinazie, grofgehakt

Zo maak je het

Verhit de olie in een grote koekenpan, bak het lamsvlees al omscheppend tot het bruin is en verwijder het dan uit de pan. Bak de ui in een minuut of 6 mooi zacht. Voeg gember, knoflook, specerijen, peper en zout toe en bak alles even goed uit. Voeg lamsvlees met de vleessappen aan de curry toe en roer de tomaten erdoor. Voeg een beetje water toe en laat alles aan de kook komen. Draai dan het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat het vlees nu 1,5 uur zachtjes sudderen. Voeg wat water toe als het te droog dreigt te worden.

Kook tegen het einde van de kooktijd de aardappelen gaar en stamp ze fijn. Breng de puree op smaak met de yoghurt en de currypasta. Roer de kikkererwten, garam masala en spinazie door de lamscurry en laat alles goed doorwarmen. Serveer met aardappelpuree.

Bereidingstijd: 2 uur. Kcal: 469 p.p.

5. Thaise groene curry met kip

  • 250 g krielaardappelen in de schil, schoon en gehalveerd
  • 100 g sperziebonen, schoon en gehalveerd
  • 2 el plantaardige olie
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1,5 el Thaise groene currypasta
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • koriander (20 g), stelen gehakt, blaadjes geplukt
  • 2 tl Thaise vissaus (of naar smaak)
  • 450 g bio-kippendijen zonder been, in kleine stukjes
  • optioneel: 4 verse limoenblaadjes (djeroek poeroet), fijngesneden
  • rasp & sap van 1 limoen
  • 1 handvol (Thaise) basilicumblaadjes
  • 100 g taugé
  • Erbij: basmatirijst

Zo maak je het

Kook de aardappelen in een pan met gezouten water 5 minuten. Voeg de bonen toe en kook nog 3 minuten, tot alles net niet beetgaar is. Giet af en zet opzij. Verhit de olie in een wok en bak de knoflook in 30 seconden goudbruin. Schep de currypasta erdoor en bak het even al roerend uit. Maal de stelen van de koriander in de kokosmelk met een paar eetlepels water met een staafmixer glad. Giet de lichtgroene kokosmelk in de wok en breng de curry aan de kook. Voeg vissaus, djeroek poeroet, limoensap en -rasp toe en de stukjes kip. Kook de saus afgedekt op zacht vuur tot de kip gaar is, ongeveer 10 minuten. Voeg de aardappelen en de bonen toe en laat ze doorwarmen in de warme curry. Schep de taugé erdoor en bestrooi de curry met koriander en Thaise basilicumblaadjes. Dien op met een kom dampende basmatirijst.

Bereiden: 30 minuten. Circa 442 kcal per persoon.

Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: Saskia van Osnabrugge.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden